Suriye, Libya, Somali, Karabağ: “Türk askeri varlığı bölgelerde güvenlik ve istikrarı sağlıyor” – UKRAYNALI UZMAN
Yenicag.ru`nun (novoyaepoxa.com) sorularını Ukraynalı Türkiye uzmanı Grigoriy Mavrov cevapladı.
– Sayın Mavrov, Türkiye`de siyasi hayat çok rengarenk. Siyasiler hakkında her gün flaş iddialar ortaya atılıyor, seks skandalları ve partilerden istifalar… Türkiye`nin iç siyaetindeki bu kaotik heyecanın sebebi nedir?
– Bildiğiniz gibi Türk siyasi hayatı bugüne dek hiç sıkıcı geçmedi. Türkiye’de düzenli olarak açık seçimler yapılıyor ve bu seçimlerde gerçekten insanlarla iletişim kurmanız, diğer partilerle oy kazanmak için rekabet etmeniz ve genel olarak en iyisi olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor.
Seçim hazırlıkları seçimden çok daha önce başlıyor. Seçimden iki yıl önce seçim stratejisi belirleniyor, yeni ittifaklar kuruluyor. 2023 seçimlerine de çok az zaman kaldı. Burada dikkate alınması gereken bir faktör var. Gerçek şu ki Türkiye`deki hemen hemen mevcut siyasi partilerin hiçbiri artık siyasi anlamda bölünmüş Türk toplumunun çıkarlarını yansıtmıyor. Yeni politikaların geliştirilmesine ihtiyaç olduğu kadar yeni partilerin de kurulmsına talep var. Eski partiler çok hızlı değişen topluma ayak uyduramıyor artık. Değişen taleplere cevap veremeyince sonuç olarak siyasi sistemin aşınmasına yol açılıyor.
Son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan`a rakip olan Muharrem İnce CHP`den istifa etti ve kendi partisini kuracağını açıkladı. Bu çok beklenen bir durumdu. Çünkü uzun zamandır CHP hiçbir siyasi zafer elde edemiyordu ve yalnız Atatürk`le bağı sayesinde ayakta durabiliyor. Bundan önce Erdoğan`ın yol arkadaşları Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan da AKP`den ayrılarak kendi partilerini kurmuşlardı. Bu nedenle AKP-MHP ittifakına yeni partilerin veya isimlerin katılacağını söyleyebiliriz. Peki bu hangi parti olabilir?
Erdoğan`ın Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’e gerçekleştirdiği ziyareti hatırlayalım. Türkiye’deki hemen hemen tüm büyük siyasi güçlerin böyle bir müttefike ihtiyacı var.
– Karabağ`da ateşkesin kontrolü için Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi faaliyete başladı. Burası, NATO üyesi Türk Silahlı Kuvvetleri`nin eski Sovyetler Birliği mekanında görev yapacağı ilk resmi askeri-siyasi üs. Böyle bir merkezin faaliyete başlaması ve Türk ordusunun orada olması bölgesel güvenlik açısından ne anlama geliyor?
– Evet, bu kesinlikle benzersiz bir durum. Türkiye`nin Kafkasy`ya döndüğünü söylememiz gerekiyor. Yüz yıl önce Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu (Kafkas islam Ordusu), birlikte taşnaklarla karşı karşıya gelmişti. O zaman da ve bugün de Türk ordusunun burada bulunma sebebi barışı ve genç Kafkas cumhuriyetleri arasında dengeyi sağlamaktı. Türk askeri gücünün var olduğu bölgelere – Libya, Somali, Suriye ve diğerlerine bakarsak eğer, genel olarak Türk varlığının güvenlik ve düzen getirdiğini ve Türkiye’nin kaosla hiç ilgilenmediğini göreceğiz.
Azerbaycan Türkiye için çok yakın – kardeş ülkedir, Kafkasya ise Türkiye`de yaşayan birçok halkın tarihi vatanıdır. Bu nedenle, mevcut deneyimlere dayanarak, Türkiye’nin varlığının bölgesel güvenlik ve iki ülke arasındaki ilişkiler üzerinde son derece olumlu bir etkiye sahip olacağı sonucuna varabiliriz. Ve elbette Azerbaycan ve Kafkasya’nın bir bütün olarak algılanması faktörü de sözünü söylüyor.
Türkiye, sınırlarındaki sorunlarla hiç ilgilenmiyor. Üstelik Suriye’de ve diğer ülkelerde Türkiye’nin gelişinin sadece güvenliği değil, ekonomiyi de olumlu etkilediğini görüyoruz.
Konuştu: Kafkas Ömerov
Çeviri: Agil Bekir