"Tataristan`da okullarda ingiliz dilinin zorunlu saati tatar dilinden çok" - Uzman

Ruslan Nagiyev

Tataristan Barolar Birliği üyesi hukuçu Ruslan Nagiyev Yenicag.ru`nun sorularını cevapladı.

Röportajın kıslatmasını sizlere sunuyoruz:

– Putin`in yerinde olsaydınız eğer ilk olarak hangi kanunu değiştirirdiniz?

– Bu gün beni daha çok üzen şey Rusya`da müslümanlara baskıların uygulanması, onların geleneksel giyimlerini kullanmalarına izin verilmemesi, köklü halkların kendi öz dillerinde öğretim görmelerinin yasak edilmesidir. Ben bu siyasetin toplumda radikalliği artıracağından korkuyorum.

Ha bu arada şunu da belirteyim ki İslam dini Rusya`da Hıristiyanlıktan çok daha önce de vardı. Volga Boyu Bulgar devletinde İslam dini 922 yılında kabul olunsa da Rusya 988 yılında Hıristiyanlığa geçmiş.

Rusya`nın Federasyon olduğunu da unutmayalım – eşit hukuklu subjektif ittifak. Rusya halkları ise ülkenin köklü ahalisidir ve onların dışarıda başka Vatanları yok.

Ülke Anayasasında Rusya`daki bütün halkların eşit hukuklu olmaları yazılmış. Ülkedeki tüm milletlerin temsilcileri bu devletin büyümesi için çalışıyorlar, savaşdaysa kendi sağlıklarını, hayatlarını kurban veriyorlar.

Fakat bazı siyasi medyalar bir halkı diğerinden üstün tutmaya çalışıyor. Onlara Rusya marşındaki şu cümleyi hatırlatıyorum: “Kardeş halkların birliği ebedidir.”

-Bugüne dek avukatlık faaliyetinizde en gürültü getiren işiniz ne olmuş?

-Gürültü getiren işim Tatristan okullarında devlet dilinde – tatar dilinde haftada en azı iki saat zorunlu öğretimin kaldırılması olmuş. Bugün okullarda tatar dili haftada en fazla iki saat öğretiliyor – o da ebeveynlerin müracaatı sebebiyle. Şöyle bir mukayese edelim: İngiliz dilinin okullarda haftada dört saatten fazla öğretilmesi zorunlu.

Çok dil bilmek iyi bir şey. Fakat okullarda devlet dilinin – Tataristan`da tatar ve rus dilleri devlet dili- öğretimi zorunlu olmalı. Eğer tatar dili Tataristan`da da öğretilmeyecekse, nerede öğretilecek?!

Konuştu: Kafkas Ömerov

Çeviri: Agil Bekir

www.yenicag.info

786