Tokayev`den demokratikleşme sinyalleri - Kazak uzman yorumluyor

Yenicag.ru Orta Asya ülkelerindeki jeopolitik durumu Kazakistanlı uzman Zamir Karacanov`la tartıştı:

– Halka ilk seslenişinde Cumhurbaşkanı Tokayev, Kazakistan`da kanuna aykırı olmayan eylemlere izin verilmesi gerektiğini söyledi. Tokayev`in bu sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Zamir Karacanov

– Biz bunu en iyi şekilde siyasi rejimin liberalleştirilmesi adlandırabiliriz. Bunu da söylemeliyiz ki, serbest eylemler Kazakistan`ın da üyesi olmak istediği Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkelerinde normal bir şey. Fakat yapıcı muhalefet için yaşıl işık yakılmasından konuşmak daha çok erken. Kazakistan`da partiyi kayıt altına artırmak çok zor. Ve Kazakistan Cumhurbaşkanının konuşmasında siyasi alanla ilgili mevzuatı gözden geçirme gibi bir teklif yoktu. Buna göre de yapıcı muhalefet hakkında konuşmaya bile değmez.

– Dariga Nazarbayeva yeniden Kazakistan parlamentosu Senato başkanı seçildi. Nazarbayeva siyaset kadını olarak nasıl birisi ve potansieli ne kadar? İstatistiklere göre, Kazakistan nüfusunun yüzde 70`i kadın. Peki Nazarbayeva`nın reytingi ne kadar ülkede?

– Kazakistan`ı patriarhal adetlerle idare edilen ülke adlandıramayız. Hayır, böyle değil. Kadınlar ülkenin siyasi alanında ve iş dünyasında çok ciddi şekilde temsil ediliyorlar. Nazarbayeva`nın Senato başkanı seçilmesi de bunun bir göstergesi. Haziran`da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ak-Jol (Beyaz yol) partisinin adayı Daniya Espayeva`nın 3. olması da Kazakistan`da kadın elitinin gücünü gösteriyor. Doğru, Espayeva`nın seçimlere katılması Nazarbayeva`nın gelecek seçimde kendine zemin hazırlaması gibi değerlendirildi. Mantıken böyle.

Dariga Nazarbayeva`nın halk arasındakı reytingine gelince, şunu söylemeliyiz ki, bazı kesimlerin istatistiklerine aldanmamak lazım. Durum böyleyken, Dariga Nazarbayeva`nın itibarından kesin şekilde konuşmak yersiz. Fakat, Nazarbayeva, halk arasında yeterince tanınan birisi ve bu da onun siyasi hayatına etki gösteriyor.

Konuştu: Kafkas Ömerov

Çeviri: Agil Bekir

www.yenicag.info

956