Trump, ilk 100 günde bunları yapacak!

Trump’ın, başkanlığının ilk 100 gününde özellikle beş ana konuya yoğunlaşması bekleniyor. İşte o başlıklar

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump, kampanyası sırasında aralarında tepki çekenlerin de bulunduğu pek çok vaatte bulunmuştu. Ancak Trump’ın, başkanlığının ilk 100 gününde özellikle beş ana konuya yoğunlaşması bekleniyor:

DIŞ POLİTİKA

Başkan olduktan sonraki ilk ciddi basın toplantısında öncelikli dış politika gündemine ipuçları veren Trump’ın, öncelikle “iyi ilişkiler kurmak istediği” Rusya ile yakınlaşma konusune eğilmesi bekleniyor. Nitekim Rusya tarafı da, Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi konusunda hayli istekli. Bu görüşmenin ilk 100 gün içinde gerçekleşmesi ve Rusya’ya ambargonun hafifletilmesi konusunun gündeme gelmesi en büyük beklenti.

GÖÇ

Trump, seçimi kazanmasındıktan hemen sonra, suç kaydı bulunan milyonlarca göçmeni ülke dışına atacağını söylemişti. Her ne kadar uzmanlar, bu sayıdaki bir işgücünün pazardan çekilmesinin, büyük ekonomik kayba neden olabileceğini savunsa da, ilk 100 günde bu konuya eğilmesi muhtemel. Bunun yanında, Meksika’yla sınıra inşa etmeyi istediği duvar konusunun da gündeme gelmesi olası.

WASHİNGTON REFORMU

Washington’daki yolsuzluklara son vermeyi hedeflediğin söyleyen Trump, başkentteki çıkar gruplarının politikaya etkisini azaltmayı planlıyor. Bunun için adımlar atabilir… Ayrıca Obamacare’in yerine geçecek programı açıklaması da bekleniyor.

TİCARET

Trump’ın birinci gündemi Kanada ve Meksika ile yapılan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın yeniden müzakere edilmesi. Ayrıca, tıpkı otomotivciler gibi diğer sektörlerin de yatırımlarını ABD’ye döndürmek için uğraşabilir.

ENERJİ VE ÇEVRE

ABD’nin Paris İklim Konferansı’ndan çekileceğini açıklayan Trump, yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin projelere katkılarını azaltacağını söylemişti. Ayrıca ülkenin petrol rezervlerini de açacağını belirtmişti. İşte Trump’ın, ilk 100 gün içinde bunlara da eğilmesi öngörülüyor.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

678