Trump Meksika sınırına duvar örme kararını imzaladı! Meksika rest çekti

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameye imza attı.

ABD Başkanı Donald Trump, “yasa dışı göçmenleri önlemek” ve “sınır güvenliğini artırmak” amacıyla Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameyi imzaladığını açıkladı.

İç Güvenlik Bakanlığına gerçekleştirdiği ziyarette konuşan Trump, aylardır Amerikan kamuoyunda tartışılan “Meksika sınırına duvar örülmesi” ile ilgili başkanlık kararnamesine imza attığını bildirdi.

“AMERİKA, BUGÜNDEN İTİBAREN SINIRLARIN KONTROLÜNÜ GERİ ALIYOR”

ABD-Meksika sınırına örülecek duvarla yasa dışı göçmenlerin, insan kaçakçılığının ve uyuşturucu ticaretinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini kaydeden Trump, “Amerika, bugünden itibaren sınırlarının kontrolünü geri alıyor.” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 3 bin 200 kilometre uzunluğunda olması öngörülen duvarın inşasıyla ilgili bütçenin öncelikle federal hükümet tarafından karşılanacağını söyleyen Trump, bu paranın Meksika hükümetinden tahsil edileceğini dile getirdi.

Birkaç ay içinde yapımına başlanması planlanan duvarın ne kadar süre içinde tamamlanacağına ilişkin açıklama yapılmadı.

MEKSİKA REST ÇEKTİ

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, ABD Başkanı Donald Trump‘ın iki ülke sınırına ördüreceği duvarın parasını ödemeyeceklerini söyledi.

Nieto, Trump’ın Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameyi imzalamasının ardından yayınladığı video mesajda, Meksika’nın engellere ve duvarlara inanmadığını belirterek Trump’ın bu kararını kınadı.

“Defalarca söyledim, Meksika hiçbir duvar için para ödemeyecek.” diyen Nieto, Devlet Başkanı olarak Meksika ve Meksikalıların çıkarlarını savunacağını dile getirdi.

Nieto, “Meksika, Amerikan halkına dostluğunu, hükümetine ise anlaşmaya varma arzusunu sunuyor.” ifadesini kullandı.

Devlet Başkanı Nieto, 31 Ocak’ta Trump ile görüşmek için Washington’a yapacağı ziyareti iptal edip etmeyeceğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Muhalefet partisinin yöneticileri ise Nieto’ya Beyaz Saray ziyaretini iptal etmesi çağrısında bulundu.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

826