Trump, Rusya'nın "altını kısıyor": Hedef, Avrupa'nın gaz piyasası"- Uzman  

Donald Trump yönetimi, Rusya’yı esas kazanç kaynağından mahrum etmek için harekete geçti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, kongredeki konuşması sırasında Avrupa’yı Rusya doğal gazından vazgeçmeye davet etti:

“Biz Avrupa Birliği ülkelerini, Avrupa’nın diğer ülkelerini “Kuzey akımı- 2″ boru hattı projesini kapsamlı bir şekilde araştırmaya çağırıyoruz. Şunu anlamalılar, onların Rusya gazından bağımlılığının güçlenmesi Avrupa’nın enerji güvenliğini tehlikeye atıyor.”

Tillerson’un bu çağrısını Yeniçağ‘a değerlendiren siyaset bilimci Elhan Şahinoğlu’na göre, ABD’nin asl amacı Avrupa’nın doğal gaz piyasasını ele geçirmek:

Elhan Şahinoğlu

“Rex Tillerson’un Avrupa devletlerine yönelik çağrısının iki sebebi var:

1. Washington bu yolla Rusya’ya baskının arttırılmasını planlıyor. Beyaz Saray Kremlin’in dış politikasına değişiklikler etmesini, komşuları için tehlike oluşturmamasını istiyor. Yani eğer AB devletleri Rusya’dan gaz almayı durdurursa, bu Rusya için çok ciddi bir ekonomik darbe olur. Zaten Kırım’ın ilhakı ve Dombas bölücülerine destek verdiği için Rusya yaptırımlardan dolayı sıkıntılar yaşıyor.

Ancak ben Avrupa devletlerinin sırf Amerika istiyor diye, Rusya gazından vazgeçeceğini sanmıyorum.

2. ABD Avrupa’ya sıvılaştırılmış gaz ihracatına başlıyor ve bu piyasadaki en büyük rakibi Rusya. Bu yüzden de Tillerson’un Avrupa’ya çağrısı rakibini piyasada alt etmek amacı taşıyor. Eğer alternatiflerden biri TAP ve TANAP boru hatlarıyla Avrupa’ya ulaştırılacak Azerbaycan gazıysa, bir diğeri ABD gazı olabilir. Buna rağmen, Avrupa tamamen Rusya gazından vazgeçmeyecek.

Yenicag.Info

www.yenicag.info

1.1 K