Trump, Ukrayna sınırına barış için Moskova ve Kiev ile işbirliği sözü verdi

Telefon görüşmesi gerçekleştiren ABD Başkanı Donald Trump ile Ukraynalı mevkidaşı Pyotr Poroşenko, Donbass Halk Cumhuriyeti’nde ateşkesi konuştu. Trump, bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için Rus, Ukraynalı ve diğer ülke liderleriyle işbirliği sözü verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Trump, Poroşenko’yla görüşmesinin ardından “Sınırda barışı yeniden sağlamak için Ukrayna, Rusya ve diğer ülkelerle birlikte çalışacağız” dedi.

Poroşenko’nun sözcüsü Svyatoslav Tsegolko, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, iki liderin ‘ABD ile Ukrayna arasında stratejik ortaklığı geliştirme yollarını aramaya hazır olduklarını’ kaydetti: “Donbass’taki durumun çözümü ile barışın siyasi ve diplomatik yollardan tesis edilmesi konularına özellikle dikkat verildi. İki lider, özellikle Avdeyevka kasabasında artan gerginlik ve bozulan insani durum hakkında derin endişelerini dile getirdi. Liderler, derhal ateşkes uygulanmasına duyulan ihtiyaca vurguda bulundu.”

Sözcü Tsegolko, Trump ile Poroşenko’nun Ukraynalı liderin planladığı Washington ziyaretini konuştuklarını da kaydetti.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİYOR

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin bulunduğu Donbass bölgesinde 29 Ocak’ta yeniden alevlenen çatışmalarda 7’den fazla sivil hayatını kaybetti.
Bölgede çatışmaların şiddeti giderek artarken, taraflar gerilimin yeniden tırmanmasından birbirini sorumlu tutuyor.

kaynak: Sputnik

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

647