“Trump’ın Türkiye’ye yönelik stratejik planları olabilir”

Türkiye’ye resmi ziyaret için giden Almanya Şansölyesi Angela Merkel ülkenin üstdüzey yetkilileri ve muhalefet liderleri ile görüşmeler yaptı.

Merkel’in ziyaretini Türkiye-Almanya ilişkileri kapsamında Yeniçağ.Ru’ya değerlendiren siyaset uzmanı Elhan Şahinoğlu’nun kanaatince, şimdiki dönemde bu ilişkiler siyasi ve ekonomik konulara dayanmaktadır: “Türkiye ile Almanya arasında ekonomik açıdan sorun olmadığı gözüküyor. Hatta bu ülkelerin ekonomik işbirliği çerçevesinde belli yükselişin olduğu söylenilebilir. Ayni zamanda, ticari ilişkilerde de iyileşme söz konusu. Bu ilişkilerin siyasi tarafına gelince ise yıllar önce açığa çıkan sorunların hala da aradan kalkmadığı gözükmektedir.

Şahinoğlu’nun sözlerine göre, Türkiye’nin uzun süredir AB’ye üyelik çabalarının önünde dayanan ülkelerden biri Almanyadır: “Almanya, Türkiye’nin bu ülkedeki PKK temsilcilerinin iade olunmasına dair taleplerini hala görmezden geliyor. Bu azmış gibi 15 Temmuz olaylarından sonra bir çok FETÖ mensupu da Almanyaya sığınmış durumda. Almanya onları da Türkiye’ye iade etmemektedir. Bu gibi sorunlar ilişkileri daha da kötüleştiriyor. Türkiye’nin bununla ilgili taleplerini cevaplayan Merkel, PKK ve FETÖ mensuplarının Türkiye’ye iade edilmelerinin mahkemelerin kararına bağımlı olduğunu söyledi. Yani Merkel bu sorunun çözümünü bürokrasiye yönlendirmekle Almanya’nın PKK ile FETÖ mensuplarını Türkiyeye iade etmeyeceğini göstermek istemiş”.

Uzmana göre, Merkel’in ziyareti siyasi açıdan olumsuz olsa da bunun ekonomik ilişkilere etkisi olmayacak.

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın AB’ye yönelik politikasına Türkiye’nin tavrını da değerlendiren uzman “Şimdiye kadar göreve başladığı iki hafta içersinde bu kadar çok hem ülkenin içinde, hem de dışında Trump kadar gündem yaratmış bir ABD başkanı hatırlamıyorum. Trump İngiltere’nin AB’yi terk etmesine destek vererek Brüksel’den tepki aldı. ABD Başkanı bu tutumu ile AB’nin dağılmasının taraftarı gibi gözüktü. Türkiye’nin bu konuda ABD’nin, yoksa AB’nin tarafını tutacağını net şekilde söylemek zor – Ankara bekleme konumunda kalacak. Bundan başka Trump’ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklama kararına bir çok Müslüman devletlerinden tepki verilse de, Avrupa ülkelerini İslamofobide suçlayan Türkiye bu konuda sessizliğini bozmadı. Ankara Trump’ın Türkiye’ye yönelik stratejik planlarının olabileceğini düşünerek ABD Başkanı ile ilişkilerini bozmamaya çalışıyor.” söyledi.

Tr.Yeniçağ.Az