TSK’dan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü için anlamlı jest

Genelkurmay Askeri müzesinde Nuri Paşa ve Kafkasya İslam Ordusu sergisi açılacak.

Yeni Çağ‘a ulaşan bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında Kafkasya İslam Ordusu Komutanı ve Bakü’nün kurtarıcısı Nuri Paşa ve İslam Ordusu sergisi açacaktır.

Serginin İstanbul’daki Harbiye Askeri müzesinden açılması planlanmaktadır. Serginin hazırlık çalışmaları askeri tarihçi Albay Ömer Aslan tarafından yürütülecektir. 1500 metrekarelik bir alanda yapılması planlanan Nuri Paşa ve Kafkasya İslam Ordusu sergisi için Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın arşivlerinde bulunan fotoğraflar, belge ve dökümanlar, silahlar, cephaneler kullanılacaktır. Türk silah sanayisinin önder şahsiyetlerinden biri olan Nuri Paşa’nın (Killigil) İstanbul’da kurduğu iki fabrikada ürettiği silah ve cephanelerden örnekler de sergide yer alacaktır. Nuri Killigil kitabının yazarı Atilla Oral’ın danışman olarak yer aldığı sergi hazırlık çalışmalarına Azerbaycan’dan da bilim adamları ve gazeteciler davet edilecektir.

Kafkasya İslam Ordusu 28 Mayıs 1918’de kurulmuş Azerbaycan Cumhuriyeti devletinin en büyük destekçisi olmuş ve 15 Eylül 1918’de Bakü’yü Ermeni-Bolşevik unsurlardan arındırarak başkentin Gence’den Bakü’ye taşınmasını sağlamıştır. 31 Ekim 1918’de Mondros mütarekesinin imzalanmasından sonra Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan’ı terk etmek zorunda kalmasına rağmen Anadolu’nun kurtuluşu uğruna yapılan savaşın ön saflarında yer almıştır.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan 30 Ekim’de Bakü’de yaptığı konuşmada Nuri Killigil’in iki ülke arasındaki ilişkilerin simgesel isimlerden biri olmasına dikkat çekmişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 10 Ocak tarihinde aldığı kararla 2018 yılını “Cumhuriyet Yılı” olarak ilan etmiştir.

www.yenicag.info

1.8 K