ABD ile Türkiye arasındaki “çatlağın derinleştiğini” savunan Washington Post gazetesine göre Trump Yönetimi, Suriye’de “ciddi bir stratejik sorunla” karşı karşıya.
Türkiye’nin Afrin’de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı, yabancı medyada haber ve yorumlara konu almayı sürdürüyor. Washington Post gazetesi başyazısında, Afrin harekatının “pahalıya mal olduğu” iddiasına yer vererek, bu çerçevede operasyonun ABD ile Türkiye arasındaki “çatlağı derinleştirdiğini”, Türk güçlerinin Suriye içerisinde daha da ilerlemesi durumunda “ABD askerleriyle karşı karşıya gelebileceğini” öne sürdü.
TÜRKİYE İLE İTTİFAKI KORUMAK “HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
Gazete, “ABD halen Suriye’de ciddi bir stratejik sorun ile karşı karşıya, yani Fırat’ın doğusunda uzun bir toprak parçası üzerindeki fiili kontrolünü, bir NATO müttefikiyle mücadele etmeden nasıl koruyacağı. İslam Devletini tamamen yenmek için sürekli bir ABD varlığı gerekiyor. Ancak Türkiye ile ittifakı korumak ABD’nin çıkarları için de hayati önem taşıyor” yorumunu yaptı.
İki müttefik arasındaki anlaşmazlığın odağında ABD’nin, Türkiye’nin “terörist” olarak adlandırdığı YPG’nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleriyle ortaklığının bulunması gösterilerek, şöyle denildi:
“Geçen ay Sayın Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson arasında yapılan uzun görüşmeden sonra müttefikler arasındaki gerginlik iyileşti gibi oldu. Bunun ardından Türkler, SDG güçlerinin nüfusu çok büyük bir kısmı Arap olan Menbiç kentinden tahliye edilmesi yönünde bir anlaşmaya varıldığını söylediler. Ancak Sayın Tillerson, görevinden alındı ve ABD Dışişleri Bakanlığı geçen hafta bir anlaşmanın sonuçlandırılmadığını söyledi.”
Washington Post, “Kürt güçlerinin Fırat’ın doğusuna konuşlanacağı ve ABD askerlerinin sivilleri korumak için Menbiç’te kalması yönünde bir uzlaşı tasavvur edilebilir” dediği başyazısında, Türkiye’nin ise ABD’nin Suriye’den tamamen çıkmasını isteyebileceğini belirtti. Gazete, “Trump Yönetimi de, İslam Devletini yenmeye yardımcı olan ve örgütün yeniden canlanmasını önlemek için hala ihtiyaç duyulan güçleri terke etmeyi gerektirecek o seçeneği reddetmeli” görüşünü dile getirdi.
Başyazıda, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin onarılması için Washington’un Ankara’dan “daha fazla talepte bulunması gerektiğini” belirtilerek, başlangıç olarak Trump’ın Türkiye’de “tutuklu ABD vatandaşlarının serbest bırakılması ve iç baskıların azaltılmasında” ısrar etmesi istendi.