Türk özel resim koleksiyonculuğunun kitabı yayınlandı

Duayen galerici ve yayıncı, büyük Türk düşünürü Ali Bey Hüseyinzade’nin oğlu Selim Turan’ın tablolarının koleksiyoncusu Yahşi Baraz Yeni çağ’a konuştu: “Selim Turan herkesin saygı duyduğu çok iyi bir dosttu.”

Yeniçağ‘ın edindiği bilgiye göre, İstanbul’daki Galeri Baraz yayınları sanat tarihçisi ve eleştirmeni Oğuz Erten’in “Özel koleksiyonlardan örneklerle Türkiye’de sanat koleksiyonculuğu” isimli kitabını yayınladı. İki ciltlik kitapta 19.yüzyılın ortalarından başlayan Türk özel resim koleksiyonculuğunun tarihi üzerine bilgiler sunuldu, Sultan Abdulaziz, Sultan II. Abdulhamit Han ve Sultan Reşad’ın koleksiyonlarından bazı örnekler kitapta yer aldı.

“Türkiye’de sanat koleksiyonculuğu” kitabının piyasaya çıkması dolayısıyla Yeni çağ‘a konuşan Galeri Baraz’ın sahibi Yahşi Baraz, Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen böyle bir işin çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin bir dizi önemli resim sanatçısıyla çok iyi ilişkilerinin bulunduğuna dikkatleri çeken Yahşi Baraz ,ünlü Türk düşünür, tabip, yazar, çevirmen, ressam Hüseyinzade’nin Ali’nin (Ali Hüseyin Turan) oğlu Selim Turan ile özel ilişkilerine vurgu yaptı:

“Rahmetli Selim Bey bir dönem Türkiye vatandaşlığından çıkarmışlardı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk kendisini vatandaşlığa aldı. Ben Selim Bey’le 1980’lerin başında Paris’te tanıştım, defalarca sergilerini açtım.Babasının Azerbaycan”dan gelme ünlü tıp profesörü olduğunu söylerdi.Selim Bey çevresindekiler taraflndan sevilen iyi bir dost ve sanatçıydı. Şu anda piyasada tabloları hiç bulunmaz. Bende olan tablolarını çok iyi muhafaza ediyorum.”

Kitapta demeci yer almış Türk resim koleksiyonculuğunun son kuşak temsilcilerinden Tayyar Tosun ise Azerbaycanlı sanatçılarla iyi ilişkileri olduğundan bahsederek şunları söyledi : “Azerbaycanlı plastik sanat ustaları Ahmed Rza ve Senan Eynullayev’in yaklaşık 50 tablosunu koleksiyonumda bulunduruyorum. Her iki sanatçıyla çok yakın dostluğum da vardır. Bazı dönemlerde kendileriyle resim yapma çalışmalarına da katılıyorum. Koleksiyonumda yaklaşık 1000 adet tablo biriktirmişim.Biz işadamlarının sanata ve sanatçıya verdiğimiz destek aynı zamanda Türkiye”nin kalkınmasına hizmet etmektedir”.

İki ciltten ibaret olan 1000 sayfalık “Özel koleksiyonlardan örneklerle Türkiye’de sanat koleksiyonculuğu” kitabının ilk baskısı 1500 adet olup, yayınevinden verilen bilgiye göre, artık tükenmiş bulunmaktadır. Satışı dışında kitap galerilere, koleksiyonculara, müzelere ve kütüphanelere de gönderilmiştir.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

2.1 K