Türk siyaset uzmanı: "ABD'nin pozisyonu Suriye'deki terör örgütlerinin çıkarları doğrultusunda olduğu için Ankara kaygı duymaktadır"  

Donald Trump kendisinin Ortadoğu politikası hakkında görüşlerini açıklasa da, Türkiye’ye yönelik mutemel siyaseti hakkında hala konuşmuyor.

ABD-Türkiye ilişkilerini Yeniçağ.Ru‘ya değerlendiren siyaset uzmanı Yusuf Çınar‘a göre, Ankara ABD’nin yeni yönetiminden stratejik ortaklık beklemektedir:

Yusuf Çınar

“Öncelikle ABD başkanı Obama’nın ikinci yılı Türkiye için bir hayal kırıklığıydı.

Bunu neden söylüyorum?

Suriye Krizi ortaya çıktığında Suriye’nin demokratikleşmesi için ABD’nin tavrı Suriye ile Türkiye’nin ilişkilerinin gerilmesinde etkili olmuştur. Fakat sonrasında ABD Suriye’deki radikal İslamcı grupların bölgede istikrarsızlığı daha da artacağını bahane ederek Esad rejiminin yaşamasına olanak sağlamıştır.

Bu noktada sorulması gereken ilk soru- “Türkiye Trump’tan ne bekliyor? ”

İlk olarak Türkiye ABD’nin Suriye Politikasını değiştirerek elini taşın altına koymasını beklemektedir. Bu şu anlama gelmektedir. ABD’nin Suriye’de taşeron örgütler ile yani PYD ve PKK ile yakınlaşmasından Türkiye çok rahatsız konumdadır. Türkiye Trump’tan ABD ile Türkiye’nin stratejik ortaklığına yakışır adımlar beklemektedir.

İkinci husus ABD bölgede yapıcı bir rolden ziyade “ne suya dokunayım, ne de sabuna, fakat bütün işler etrafımda dönsün” diyor, bu mümkün değildir. Bunun değişmesi gerekiyor.

Üçüncü husus Rusya ile uçak krizi başta olmak üzere NATO Türkiye’ye yeterince garanti verememiştir. Türkiye NATO’nun en önemli ve en riskli bölgesinde yer alan ülkelerinden biridir.

Türkiye NATO içerisinde kendisine daha çok saygı duyulmasını istemektedir. NATO işi düştüğünde Türkiye’yi yanından ayırmıyor, Türkiye’nin NATO’ya işi düştüğünde NATO aynı samimiyeti göstermemektedir.

Dördüncüsü Türkiye Trump’tan bölge ülkelerinin iç savaş ve çatışmalardan kurtulmasını sağlayacak bir diyalog ortamını sağlamasını beklemektedir. Bugüne kadar Ortadoğu’da komşu devletler komşuları ile konuşamamaktadır. Bu bağlamda Ankara, ABD’nin dünya barışının inşa edilmesinde sorumluluk almasını istiyor.

Burada ilgin olan nokta Trump’ın ilk Amerikan milliyetçisi başkan olmasıdır. Trump Türkiye’nin bu isteklerinin karşısında da adımlar atabilir. Ama Trump’ın ilk olarak NATO’yu daha sorumlu bir hale getirmeye çalışacağını düşünüyorum.”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

921