Türk uzman: ABD Rusya`yı kendi silahıyla vuracak

Türk siyaset bilimci Salih Yılmaz, Yeni Çağ Azerbaycan`a yaptığı açıklamada, Rusya ve Beşar Esad güçlerinin Suriye`nin İdlib bölgesinde gerçekleştirdikleri operasyonun Ukrayna krizini etkileyebileceğini söyledi.

Yılmaz, Rusya`nın Suriye`de esas aldığı argümanların Ukrayna`da Moskova`nın aleyhine döneceğini belirtti:

“Donbass sorununun çözümüne yönelik Minsk sürecinin köşeye sıkıştığı çok açık. ABD ve Rusya ilişkilerindeki gerilimin tırmandığını bir dönemde Aleksandr Zaharçenko`nun katledilmesi dikkatleri bir kez daha Ukrayna krizine çekti.

Bu gidişat ABD`ye Rusya`nın Suriye`de esas aldığı argümanları kullanması için imkan tanıyor. ABD`nin bu kapsamda yeni stratejesine yönelik Rusya`nın ilk tepkisi, Azov Denizi üzerinden Ukrayna`ya mal taşıyan gemilerin hareketini kısıtlamak ve bu bölgede hava sahasını kapatmak oldu.

ABD`nin Zaharçenko`nun ölümü ve Suriye`deki durum arasında kurduğu bağlantı Rusya`yı zorlayabilir. Çünkü Rusya, Suriye savaşındaki katılımına hak kazandırmak için orada dövüşen güçleri “ülkenin toprak bütünlüğünü tehlikeye atan teröristler” olarak nitelendiriyor. Moskova`nın bu tutumu ABD`nin aynı nedenden dolayı Rusya`yı Ukrayna`da köşeye sıkıştırması için bir fırsata dönüşecektir.

Ukrayna`ysa Suriye`nin İdlib bölgesinde gerçekleştirilen operasyonları kullanarak Donbass bölücülerinin ülkenin toprak bütünlüğü konusunda oluşturdukları tehditleri yok etmek için diğer devletlerden askeri yardım isteyebilir.

ABD, Eylül`ün ortalarında gerçekleşecek BM Zirvesinde Rusya`yı bu silahla vurabilir. Washington`un en önemli gerekçesiyse şöyle olacak: Ukrayna`nın doğusunda ve Kırım`da konuşlandırılmış Rus askerleri Kiev`in izni olmadan bölgeye gönderilerek ülkenin toprak bütünlüğü açısından ciddi tehlike oluşturdular.”

Aras Zeynalov

www.yenicag.info

1.3 K