Türk uzman: Ankara'yı yaptırımlardan çok Münbiç'teki durum ilgilendiriyor

“Suriye’nin kuzeyinde – Fırat çayının doğusunda hakim olan durum Türkiye’yi rahatsız etmekte”

Yeni Çağ Azerbaycan‘a açıklamada bulunan Türk uzman Engin Özer, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye’ye ziyaretinin Washington-Ankara ilişkilerini nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

Özer, şu anda iki ülke arasında çözümünü bekleyen en önemli konunun Münbiç olduğunu söyledi:

“ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımları ülke ekonomisini ciddi anlamda etkileyecek düzeye ulaşmadı. Türkiye’nin iki bakanına yönelik yaptırımlarsa iptal edilecektir. Rahip Brunson’un serbest bırakılmasıyla Türkiye ABD’ye doğru büyük bir adım attı ve bu hamle ikili ilişkilerin normalleşmesi konusunda önemli rol oynadı.

Ama şu anda Türkiye’yi yaptırımlardan çok Suriye’nin Münbiç bölgesinde oluşmuş durum ilgilendiriyor. Bir an önce ABD ve Türkiye o bölgeyi birlikte kontrol etmeli. Bunun en kısa sürede gerçekleşmesi Ankara’nın çıkarlarına uygun.

Diğer yandan, Suriye’nin kuzeyinde – Fırat çayının doğusuna hakim olan durum Türkiye’yi rahatsız etmekte. Eğer ABD oradaki milli azınlıkları desteklerse bu durumda Türkiye bu bölgede askeri operasyonlar düzenlemek zorunda kalacak.

Aynı zamanda S-400 savunma sistemleri ve Türk Akımı projesi de ikili müzakerelerin en temel konuları arasında. Ama S-400’lerin ilişkilerin kötüleşmesinin en önemli nedeni olduğunu düşünmüyorum. Çünkü ABD’nin ortakları Suudi Arabistan ve Katar, aynı zamanda da Hindistan ve Pakistan da Rusya’nın S-400’lerine yoğun ilgi gösteriyorlar.

Şu anda en önemli “anlaşma” hedefi Suriye’nin kuzey-doğusundaki durum ve büyük bir ihtimalle iki ülke bu konuda bir mutabakat elde etmeyi başaracaktır”.

www.yenicag.info

3.8 K