Türk uzman: "Karabağ savaşının yeniden başlamaması için Rusya daha kararlı adımlar atmalıdır"  

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin EROL Yeniçağ.Ru’ya olası Karabağ savaşını değerlendirdi.

Uzmana göre, Karabağ’da büyük savaş olduğunda şartlar, taraflar ve dengeler eskisi gibi cereyan etmeyeceği için Rusya bu sefer daha dikkatli adım atmak zorunda kalacaktır:

Mehmet Seyfettin Erol

“2016’da vuku bulan 4 Gün Savaşları’nda bu durum görülmüştür. Rusya ve İran ikilisi büyük bir şok yaşamıştır.”

Onun sözlerine göre, Türkiye Karabağ sorununun Türk-İslam dünyasının ortak sorunu olduğunu ifade etmiştir:

“Türk-İslam dünyası ilk defa topyekun bir şekilde bu savaşta Azerbaycan’ın yanında yer almıştır. Daha önce sadece Türkiye ön plana çıkarken, bu sefer bu savaş ve Karabağ meselesi, Türk-İslam dünyasının ortak meselesi olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla, Rusya hiç bir şekilde Türk-İslam dünyasını karşısına almak istemez.”

Böylesi bir savaşta, dün olduğu gibi bugün ve yarın da Türkiye’nin yeri Kardeş Azerbaycan Türkünün yanındadır

“Eğer böyle bir savaş olursa Türkiye Azerbaycan’ın yanındadır, çünkü Azerbaycan Türkiye’dir; Türkiye’nin Azerbaycan olması gibi”

Prof, doktor Erol “Mevcut şartlar altında Rusya’Nın Türkiye’yi karşısına almak istemeyecek” diye ekledi:

“Bu şartlarda Rusya’nın izleyeceği en iyi yol, öncelikle bölgede büyük bir savaşın önüne geçmek ve işgal altındaki Azerbaycan topraklarının gerçek sahiplerine teslim edilmesi noktasında Ermenistan’a baskı yapmak olacaktır. Aksi takdirde, burada başlayacak bir savaş, sadece Karabağ ile sınırlı kalmaz. Rusya da bunun farkındadır.”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

788