Türk yorumcular Referandum'da yaşananları Yeniçağ'a değerlendiriyorlar

Türkiye`de Referandum devam ediyor. Türk yorumcular 16 Nisan referandumunu Yeniçağ.Az‘a değerlendirdiler.

Ömer Özkaya (Ülke TV program yapımcısı ve Güneş gazetesi köşe yazarı) :

Ömer Özkaya

“Sistemin geliştirilmesi Türkiye’yi güçlü kılacaktır”

“Sakin bir ortamda yapılan referanduma katılımın yüksek olması ülkemiz demokrasisi adına güzel bir gelişmedir.Sandıklardan güçlü Evet çıkması topluma yeni bir heyecan getireceği gibi Türkiye’nin dünyadaki gücünü daha da artıracaktır.Başkanlık sistemi Türkiye’nin idaresindeki tüm prangaları söküp atacak, ülkemizin kaderiyle ilgili kararların en hızlı biçimde alınarak uygulanmasını sağlayacaktır.Parlamente sistemin yönetim krizleri Başkanlık sistemiyle son bulacaktır.Cumhurbaşkanı seçimin ertesi günü kendi ekibiyle zaman kaybetmeksizin ülkeyi daha ileri noktalara taşımanın gayreti içinde olacaktır”

Nevzat Çiçek (Habertürk TV kanalı yorumcusu):

Nevzat Çiçek

“Sandıklardan çıkacak “Evet” başta FETÖ,PKK ve DAEŞ olmakla tüm terör örgütleriyle kesin biçimde hesaplaşmayı sağlayacaktır”

“Türkiye’nin kendi yönetim sistemini değiştirmesi tarihi bir olaydır.Son 15 yılda ülkemizin dünyada artan itibarı yönetim sistemimizi daha dinamik hale getirmemizi talep ediyordu.16 Nisan referandumu toplumdan gelen bu talebe isabetli bir yanıt olmanın yanısıra Türkiye’nin dünyadaki gücünü daha da pekiştirmeyi amaçlamaktadır.Sandiklardan çıkacak olan güçlü Evet ülkemizde siyasi darbeler gibi siyasi kaosların da tarihe karışmasına neden olacaktır”

MHP’li Milletvekili Yusuf Halaçoğlu:

“Oylama sürecinde bazı ihlaller kaydedildi”

Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) Milletvekili Yusuf Halaçoğlu Türkiye’de bugün gerçekleştirilen Anayasa referendumunda oylama sürecini değerlendirdi.

Yusuf Halaçoğlu

Yeniçağ.Az‘a açıklama yapan MHP Milletvekili, partinin resmi konumuna aykırı olarak, Anayasa reformunun aleyhine olan tarihçi-profesör Yusuf Halaçoğlu oylamanın sırasında belirli ihlallerin kayda alındığını söyledi:

“Henüz oylama devam ediyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra vatandaşların “Evet” veya “Hayır” diyeceği belli olacak. İnşallah, umarım “Hayır” diyenler daha fazla olur, referandumdan yüzde 60 “Hayır” sonucu çıkar .

İhlaller söz konusu olduğunda, bir takım eksiklikler kaydedildi. Örneğin, Urfa’da seçim merkezinde kişi olmasa da, “Evet” mührü vurulmuş bültenler bulundu. Antalya’da ise oylamada mühürlenmemiş bültenler kullanılmıştır. Yani bu gibi ihlallere rastlandı.

Genel olarak ise, oylama sürecinde herhangi gerginlik yok “.

Orhan Bursalı (Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı):

Orhan Bursalı

“Referanduma sunulan Anayasa değişikliği maddelerinin daha geniş biçimde tartışılması gerekirdi”

“Anayasa metinleri toplumların hayatını yönlendirme alanında önemli akit fonksiyonunu yerine getirmektedir. Bana göre, Ak Parti ile MHP’nin birlikte hazırlayarak bugünkü referanduma sundukları Anayasa değişikliği metni gerek TBMM’de gerekse toplum nezdinde yeteri kadar tartışılmadı. Gelecekte bunun sakıncalarını görebiliriz. Türk toplumunun bu Anayasa değişikliği metnini kabul etmeyeceğine inanıyorum. Sandıktan çıkacak sonuclara herkesin saygı göstermesi en önemli husus olmalı”.

Ahmet Kabakçı (Türkiye’de iktidar dergisi imtiyaz sahibi):

“Sayın Erdoğan liderliğindeki Türkiye tüm mazlum halkların ümit ve güvence yeri olacaktır”

“Bugünkü referandum Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişim dialektiğinden doğan bir olgudur. Onbeş seneden beri Türkiye’yi yöneten Erdoğan liderliğindeki Ak Parti yönetim şeklinin değişmesi gerektiğini zamanında görerek isabetli biçimde referandum kararı aldı. Sandıklardan güçlü Evet çıkacağına inanıyorum. Dünyanın gözü bu referandumda olsa da bizim kadar tüm mazlum halkların bugün Türk seçmenininden büyük beklentisi vardır. Zira Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki yeni Türkiye dünyadaki tüm mazlum halklara ümit kapısı olacaktır. Çünkü “Dünya beşten büyüktür”- sözünü Sayın Erdoğan dışında hiçbir dünya lideri telaffuz etme cesaretinde bulunmadı”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

630