Türkistan’da muhteşem buluşma

TÜRKSOY Daimi Konsey 35. Dönem Toplantısı, 5 Aralık 2017 tarihinde, 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti, büyük Türk mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi’nin yaşadığı, Kazakistan’ın kadim şehri Türkistan’da gerçekleştirildi.

Kastamonu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı -TÜRKSOY tarafından, “2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edildi.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi’nin evsahipliğinde yapılan Daimi Konsey 35. Dönem Toplantısı’na, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan Milletvekili Nizami Caferov, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanı Arıstanbek Muhamediulı, Kırgızistan Cumhuriyeti Kültür, Bilgi ve Turizm Bakanı Sultanbek Jumagulov, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Türkmenistan Kültür Bakanı Yardımcısı Nursahet Shırımov, Gagavuz Yeri (Moldova) Kültür ve Turizm Baş İdaresi Başkanı Marina Semıonova, Güney Kazakistan Bölge Valisi Janseyit Tüymebayev, Türkistan Valisi Alipbek Userbaev, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız, TÜRKSOY üyesi ülkeler Kültür bakanlıkları temsilcileri, Türk Akademisi, TRT ve Ahmet Yesevi Üniversitesi yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

TÜRKSOY’un 2017 yılına ilişkin faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda, TÜRKSOY’un gelecek yılki çalışma programı, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti’nin seçilmesi, Anma Yılı ilan edilecek Türk Dünyası görkemli şahsiyetinin belirlenmesi konuları ele alındı ve 2017-2020 dönemi için TÜRKSOY Genel Sekreteri seçimi yapıldı.

Daimi Konsey, yapılan başvurular doğrultusunda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önerilen Türkiye’nin Kastamonu şehrini, 2018 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan etti.

Daimi Konsey, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan bakanlıklarının önerileri doğrultusunda, 2018 yılının TÜRKSOY üyesi ülkelerde, doğumunun 100. yılı münasebetiyle Azerbaycanlı bestekar Gara Garayev’i, doğumunun 125. yılı münasebetiyle Kazak bestekar Magjan Jumabayev’i ve doğumunun 90. yılı münasebetiyle Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’u “Anma Yılı” olarak ilan edilmesini kararlaştırdı

Daimi Konsey, TÜRKSOY Genel Sekreterliği görevini sürdüren Düsen Kaseinov’u, 2017-2020 dönemi için yeniden bu göreve seçti.

Toplantı kapsamında 19. ve 20. TÜRKSOY Ressamlar Buluşmasına katılan sanatçıların eserleri arasından seçilen en başarılı çalışmalara TÜRKSOY ödülü verildi.

Toplantının ardından, Daimi Konsey 35. Dönem Toplantısı Sonuç Bildirisi yayınlandı.

“2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan”nın kapanış programı çerçevesinde Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Konser Salonu’nda, Türk Dünyası’ndan katılan müzisyen, halk oyunları toplulukları ve solist sanatçıların katılımlarıyla kapanış konseri gerçekleştirildi.

Türk Müzik kültürünün ve folklorun zengin mirasını ifa edecek topluluklar arasında: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Başkurdistan (RF), Saha-Yakut (RF), Tataristan (RF), Tıva (RF) ve Kırım’dan katılan 100’den fazla sanatçı sahne aldı.

Kapanış konserinin sonunda, TÜRKSOY Daimi Konseyi tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz ve Belediye Başkanı Tahsin Babaş’a Türk Dünyası Kültür Başkenti sembolü takdim edildi.

www.yenicag.info

1.5 K