“ABD siyasi elitinde- ister demokratlar ve isterse de cumhuriyetçilerin içinde güçlü anti Türkiye ve anti Erdoğan lobisi mevcut.”
Bu sözleri Yenicag.ru`yla röportajında rus politika uzmanı Harun Sidirov söyledi.
– ABD S-400`lerden vazgeçmesi için Türkiye`ye iki hafta zaman verdi, aksi takdirde yeni yaptırımlar uygulanacak. Türkiye böyle durumda nasıl davranacak?
– Bu soruyu doğru yanıtlamak için Erdoğan`ın hangi oyunu oynadığını net bir şekilde bilmemiz lazım. Eğer o ABD ve NATO`nun geri adım atmasına çalışıyorsa bu ayrı bir şey. Yok eğer onun kararı ilkesel ve stratejik bir kararsa, bu da tamam başka bir konu sayılmalı. Fakat ne olursa olsun Erdoğan`ın bu baskılar karşısında geri adım atmayacağı belli. Bunun da Türkiye için riskli olduğunun altı çizilmeli.
– Waşington Türkiye`ye F-35`lerin satılmayacağını bildirmiş. Türkiye için 100 uçak mı önemli, yoksa S-400 mü?
– Silah savaşmak veya savaşa hazırlanmak için gerekli. Bu sorunun cevabı Türkiye`nin nasıl ve hangi savaşa hazırlanmasından asılı. Türkiye`nin NATO`nun düşmanı olan Rusya`dan silah almaya çalışması Ankara`nın NATO üyesi veya onun müttefiki olan ülkelerle – mesela, İsrail ve Yunanistan`la savaşın mümkünlüğünü gözden geçirmesi ihtimalini artırıyor. Rusya`dan silah alınması yalnız böyle bir durumda önemli gözüküyor.
-Anlaşma sağlanamazsa iki ülke arasındaki ilişkiler bütünlükle bozulabilir mi?
-ABD-Türkiye ilişkilerinde şimdikinden de gergin dönemler olmuş. Fakat hem ABD ve hem de Türkiye liderinin gürültülü açıklamalar vermeleri, sonraysa anlaşmaya ve alttan almaya başlamaları işin “soğuk savaş” düzeyine varmayacağına işaret ediyor.
Diğer yandan, ABD siyasi elitinde- ister demokratlar ve isterse de cumhuriyetçilerin içinde güçlü anti Türkiye ve anti Erdoğan lobisi mevcut. Buna rağmen ABD`nin Türkiye`den bir farklı yönü de ABD devlet mekanizmasının liderin iyi veya negatif karakterinden asılı olması. Buna göre de anlaşmazlık artarsa ve yaptırımlar uygulanarsa hatta Trump istese bile bu prosedürü durduramayacak.
Konuştu: Anar Hüseynov
Çeviri: Agil Bekir