"Türkiye kendi nükleer silahını yapabilir" - Salih Yılmaz

“ABD-Rusya çatışması Türkiye’nin önemini daha da artırdı”

Türk uzman Salih Yılmaz, Yeni Çağ Azerbaycan‘a yaptığı açıklamada, ABD’nin orta menzilli füzelerle ilgili anlaşmadan çekilme kararının oluşturduğu durumu değerlendirdi.

Uzmana göre, ABD ve Rusya arasında tansiyonun yükselmesi Türkiye’yi her iki ülke için de daha önemli bir konuma getirdi:

“Oluşmuş durumda Asya-Pasifik, Avrupa ve Orta Doğu hızla silahlanma yolunda ilerliyor ve Çin, Rusya, İran gibi ülkelere yönelik baskılar artıyor. Açıkçası, dünya silahlanma konusunda yeni bir döneme girmiş gibi görünüyor.

Aslında, ABD’nin orta menzilli füzelerle ilgili anlaşmadan geri çekilmesinin nedeni, Rusya’nın Suriye’de yeni silahlar kullanmasıdır. Yani Rusya Suriye’de yeni silahlar kullanarak kendisinin askeri gücünü ve teknik başarılarını rakiplerine sergilemek istiyor. Bu durumsa ABD’de teknik açıdan gelişim konusunda Rusya’dan geri kaldıkları fikrini güçlendiriyor.

Türkiye, Çin ve Hindistan’ın Rusya üretimi olan S-400 füze komplekslerini alma niyeti, Rusya ve İran’ın Orta Doğu’daki sıkı işbirliği, Çin ve Hindistan’ın İran’a yönelik yaptırımlara katılmayacaklarını açıklamalarından sonra ABD, dünya üzerindeki kontrolü kaybettiğini anlamaya başladı. ABD, bu kontrolü geri kazanmanın en kolay yolu olarak dünyanın hızla silahlanmasında görüyor ve bunun için yeni fırsatlar oluşturuyor.

ABD-Rusya çatışması, Türkiye’nin önemini daha da artırdı. ABD, Orta Doğu ve Asyaya, Rusya’ysa Avrupa’ya açılmak için Türkiye’ye ciddi anlamda ihtiyaç duyuyor. Bu açıdan, söz konusu dönemde Türkiye, kendi nükleer silahını yapma yönünde işbirliği için yeni yollar arayacaktır.

Aras Zeynalov

www.yenicag.info

3.2 K