"Türkiye S-400`leri, Amerika da Gülen`i iade etmeyecek" - Azerbaycanlı uzman

“Cumhuriyetçilerin Ermeni tasarısının Senato’da oylanmasını engellemeleri Erdoğan`a bir mesajdı”

Bu fikirleri Yenicag.info`ya açıklamasında Erdoğan-Trump görüşmesini değerlendiren Azerbaycanlı politolog Elhan Şahinoğlu söyledi.

Elhan Şahinoğlu`nun sözlerine göre görüşmede görüş ayrılığı yaratan sorunlar halledilemedi:

Elhan Şahinoğlu

“Görüşmede ciddi sorunlar müzakere edildi. S-400 hava savunma sistemleri görüşmenin ana konusuydu. Trump, bu konuda bir sonuca varılmadığı sürece diğer sorunların çözülmesinin mümkün olmayacağını söylüyordu. Guya, Türkiye S-400`leri iade etmeliymiş. Fakat böyle bir şey mümkün değil.

Erdoğan, basın toplantısında en öpnemli rahatsızlıkalrını dile getirdi: Teröristbaşı Fetullah Gülen`in Amerika`da olduğunu ve ABD`nin başkentinde PKK`nın uzantısı olan terör grubunun liderinin ağırlandığını vurguladı. Yani görüş ayrılıkları çok fazla ve bu görüş ayrılığını yaratan sorunlar da çözüme ulaşmadı.”

Şahinoğlu, Türkiye`nin S-400`leri geri iade etmeyeceğini ve böyle olacağı taktirde de Amerika`nın yeni yaptırımlar uygulayabileceğini vurguladı:

“Türkiye, S-400`leri iade falan etmeyecek, Amerika da Gülen`i geri vermeyecek. Bu sorunlar dura dura iki devlet te bir birilerinin ayaklarına basmamaya özen göstermeliler. Önümüzdeki yılın Nisan ayında S-400`ler askeri açıdan hazır duruma getirilecek ve bundan sonra Amerika`da Türkiye`ye yeni yaptırımlar konusu gündeme gelecek. Fakat bununla Türkiye değil, Amerika kaybetmiş olacak. Çünkü Türkiye, Rusya`yla işbirliğini daha da ilerletecek.

Beyaz Saray`daki görüşmeden bir kaç saat sonra Cumhuriyetçiler, Erdoğan`a jest yaparak özde Ermeni soykırımı tasarısının Senato’da oylanmasını engellediler. Bu, Erdoğan`a bir mesajdı: “Bizim dediyimizi yapsanız eğer, Türkiye ile stratejik ortaklığı yeniden yapılandırmaya hazırız.” Ama “soykırım”ın kabul edilmesi Türkiye için o kadar da önem arz etmiyor. Tanısınlar, bu, hiçbirşeyi değişmeyecek!”

Agil Bekir

www.yenicag.info

803