“Türkiye, Suriye’de Geniş Katılımlı Demokrasi İstiyor” - Hasan Kanbolat Astana görüşmesini yorumluyor

Ankara Politikalar Merkezi Başkanı Hasan Kanbolat, Astana’daki Suriye görüşmelerine ilişkin fikir ve düşüncelerini Yeniçağ.Az’a açıkladı

“Suriye’deki Sünni muhalefeti barış görüşmelerine dâhil etmesi Türkiye’nin başarısıdır”

Yeniçağ.az: 23 Ocak’ta Astana’da başlayan Suriye görüşmelerine ilişkin neler düşünüyorsunuz?

Kanbolat: Suriye konusundaki görüşmelerin daima Batı’da yapılmasından sonra Kazakistan’ın bu işi üstlenmesi Sayın Nazarbayev’in büyük başarısıdır. Bundan dolayı kendilerini kutluyorum. Astana yeni bir başkent olmasına rağmen daha önce EXPO ve Şangay toplantıları gibi önemli etkinliklere ev sahipliği yaptı.20 Aralık’ta Moskova’da yapılan Rusya-Türkiye-İran toplantısından sonra bölgeye yakın olan ikinci bir kentte Suriye toplantısı yapılıyor. Toplantıya Katar ve Astana Büyükelçiyi düzeyinde ABD’nin de katılmasını önemli buluyorum. Onun dışında terör örgütleri olan Nusra, DAEŞ ve PYD/YPG’in Astana toplantısı dışında tutulmaları Suriye’deki barış süreci açısından önemli gelişmedir. Suriye’deki tüm muhalif grupların Astana toplantısına katılmasında Türkiye’nin büyük etkisi bulunmaktadır. Toplantı her şeyden önce şunu ortaya koymuştur: taraflar, DAEŞ, Nusra, YPG terör örgütlerini saf dışı bırakarak onlara karşı ortak hareket etme iradesi sergilemiş ve bu bağlamda Türkiye yeni bir uluslararası koalisyonun önemli aktörü haline gelmiştir. Astana toplantısı şubat ayında Cenevre’de devam ettirilecektir. Bu da barış görüşmelerinin kesintiye uğramaması acısında fevkalade derecede önemlidir. Toplantı Suriye meselesinde yeni bir dönemin temelini atmıştır diyebiliriz.

Yeniçağ.az: 20 Aralık’ta imzalanan Moskova Deklarasyonundan sonra Astana’da Türkiye’nin kazancı nedir?

Kanbolat: Türkiye daima Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemiş ve radikal selefi grupları bertaraf ederek sorunların ülkedeki tüm etnik ve dini grupların katılımıyla çözümünden yana olduğunu ortaya koymuştur. Şu aşamada Türkiye oradaki Sünni muhalefeti masa arkasına oturtarak ve sürece alarak büyük başarıya imza atmıştır. Bu durum gerek Suriye’deki ateşkesin devam etmesi ve gerekse ülkede adil barış ortamı yaratılması açısından çok önemlidir. Türkiye’nin istediği tüm katmanların katılımıyla barış bu şekilde olacaktır. Astana’dan sonra Cenevre’de de görüşmelerin bu formatta devam edeceği Türkiye’nin büyük başarısıdır.

Yeniçağ.az: Ateşkesin devam etmesi durumunda Suriye (ve aynı zamanda Irak’ın) teröristlerden temizlenmesi ne kadar zaman alır? Nihai barış anlaşmasının imzalanmasına ilişkin sizin tahmininiz ne?

Kanbolat: İki ay önce Lübnan’daydık. Orada tüm gruplarla ve BM ile bir araya geldik. Lübnanlılar barış anlaşması için on senelik bir tahmin veriyorlar. Oysa ben o kadar karamsar değilim. Şu anda her şey ateşkesin ve onun paralelinde barış görüşmelerinin devamına bağlı. Terör örgütlerine karşı uluslararası koalisyon etkili oldukça nihai barış anlaşmasının önündeki engellerin de giderek kalkacağına inanıyorum.

Sever ABBASLI
Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

923