Türkiye ve İran arasındaki çelişkiler hangi noktaya ulaştı?

“Gerçek şu ki, uzun yıllar İran ve Türkiye dinî görüş uğruna mücadele etmiştir.”

Bu sözler Yenicag.az’a konuşan uzman Fikret Sadıgov’a ait. Uzmana göre, her iki taraf bu mücadeleyi açıkça yürütmekteydi: “Bunun belli sebepleri ve sonuçları vardı. Ama son zamanlarda durum değişmişti. Türkiye’de İslamcı parti iktidara geldikten sonra çatışma az da olsa hafiflemişti. Çünkü taraflar arasında açık mücadele yoktu”.

Uzman, çelişkilerin olduğunu ama bunların çatışmaya dönüşmediğini belirtti: “Unutmamalıyız ki hem Türkiye hem İran çeşitli pozisyonlarda Suriye topraklarında mücadele ediyor. Her iki taraf IŞİD’e karşı savaşıyor. Ama İran Beşşar Esad’ı savunuyor, Türkiye’nin ise kendi amaçları var. Şu anda ciddi bir çatışma beklenmiyor”.

Uzman Arzu Nağıyev ise, Türkiye ve İran arasındaki çelişkilerin tepe noktasına ulaştığını söyledi: “Her iki devlet arasında hem dinî hem askerî (yani Türkiye NATO üyesidir) hem de siyasi açıdan bir dizi çözüm bekleyen sorunlar mevcuttur. İran’ı memnun etmeyen konulardan biri de Türkiye’nin İsrail, Suudi Arabistan ve Katar ile ilişkileri… Ayrıca Kürt sorunu ve Suriye meselesi de var”.

Bilindiği gibi İran birçok konuda Rusya ile müttefik ve Rusya -Türkiye ilişkilerinin olumlu gelişimi de çelişkileri ortadan kaldırabilir: ” “New York Times”ta yayımlanan analiz muhtemelen ABD’nin yararınadır, çünkü bölgede yaşanan çatışmaları daha da vurgulamak için böyle tahliller yazılıyor. Bugün hem Türkiye’nin hem de İran’ın iç sorunları yeterince çok. Benim fikrimi sorarsanız, bu analiz hiç de ciddi değil ve gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır”.

“New York Times”ta yayımlanan analizde şöyle yazılmıştı: “İran ve Türkiye çatışırsa bu, Ortadoğu’nun geleceği için çok tehlikeli olacak”.

yenicag.info

www.yenicag.info

879