"Türkiye ve Rusya arasındaki çelişkiler Batı için fırsata dönüşecek" - Azerbaycanlı uzman

“Moskova`nın en azından kendi çıkarlarını dikkate alarak İdlib konusunda Ankara`ya ödün vermesi beklenilen bir durum olacak”.

Azerbaycanlı uzman Vügar Ziferoğlu, Suriye`nin İdlib bölgesine saldırı konusunda çelişkiye düşen Rusya ve Türkiye ilişkilerindeki olası değişimi Yeni Çağ Azerbaycan`a değerlendirerek, bu durumda Moskova ve Ankara`nın ortak paydaya gelmelerinin mümkün olduğunu söyledi.

Uzmana göre, her iki ülke Batı`nın İdlib konusundaki çelişkilerin derinleşmesinden yararlanacağını iyi biliyor:

“Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Suriye`nin İdlib bölgesi çok mühim stratejik öneme sahip olmanın yanı sıra hem de oradaki sürecin gelişimi bu ülkede askeri varlığı olan ülkelerin durumuna da belirleyici bir etki edecek.

İdlib`in önemi Türkiye için çok büyük ve bu bakımdan Ankara, kendi sınırındaki bu bölgede olayların gelişimini kendi çıkarları açısından değerlendirerek adımlarını belirliyor.

Bilindiği üzere, Türkiye Rusya, İran ve Beşar Esad güçlerinin İdlib`e saldırı planlarının aleyhine. Çünkü Ankara, İdlib`in bu güçlerin kontrolüne geçtikten sonra oluşabilecek durumu şimdiden öngörüyor ve o duruma yönelik adımlar atıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın konuyla ilgili rahatsızlığını en açık şekilde beyan etmesi de durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor. Erdoğan, son durumla ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`le yeniden görüşmeye gerek duyduğunu belirtti.

Durumun Türkiye için hassasiyetini ve önemini dikkate alan Rusya`nın ödün vereceğini düşünüyorum. Aksi taktirde, Türkiye, Rusya ve İran`ın Suriye`deki ortak çalışmaları sayesinde elde edilmiş tüm sonuçlar önemini kaybedebilir.

Diğer yandan, Türkiye ile Rusya`nın Suriye üzerine çelişkilerinin ortaya çıkması ve derinleşmesi Batı için muhteşem bir fırsata dönüşecektir. Bence en azından bunun için Moskova ve Ankara aralarındaki sorunları çözecek”.

Aras Zeynalov

www.yenicag.info

1.1 K