Türkiye'den Rusya'ya yeni teklif

Ara formüle göre Türkiye tarafı, yapılacak yeni görüşmede Rusya’ya, “Domatesi kış aylarında bizden alın, diğer dönemlerde ihracatı kapatın” teklifini götürecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün yapılan Rusya ziyaretine domates damga vurdu. Erdoğan, Putin ile domates dışındaki her konuda anlaştıklarını açıklarken, “Belki ara formüller bulmak suretiyle bu süreci de inşallah belli bir zemine oturtacağız” demişti. Erdoğan’ın işaret ettiği ara formülün, mevsimlik domates ihracatı olduğu öğrenildi. Buna göre, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, önümüzdeki günlerde, Rusya Başbakan Yardımcısı ile yeniden bir araya gelecek. Türkiye, masaya yeni bir teklifle oturacak.

MEVSİMLİK İHRACAT

Türkiye, Rusya’nın sera kurma kararına da dikkat çekerek domatesin kızarması ve lezzetli olması için güneşin de gerekli olduğunu vurgulayacak. Rusya’nın domates ihracatını kış aylarında açmasını isteyecek. Türkiye, Rusya’da sera domatesinin çıktığı dönemlerde ihracatın yeniden kapatılabileceğini belirtecek. Yetkililer, seraların 12 ay boyunca ürün veremeyeceğini ve ısıtma koşullarının yanı sıra iklim ve güneşin de önemli olduğuna dikkat çekerek “Örneğin, Aralık-Mart arasında ihracatı açın, diğer aylarda kapatın diyeceğiz. Oturup bunun detaylarını konuşacağız. Masadaki önerimiz bu olacak” dedi.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

833