Türkiye'nin Karabağ ve Kırım konusunda tutumu açık ve nettir - Ukraynalı uzman  

Türkiye’de gerçekleştirilen Anayasa referandumunun Ankara’nın bölge ülkeleriyle ilişkilerini nasıl etkileyeceği değerlendiriliyor.

Ukraynalı siyaset bilimci Aleksey Poltorakov Yeniçağ.Ru’ya verdiği demeçte Türkiye- Ukrayna ilişkilerini ve bölgesel sorunların çözüm perspektiflerini yorumladı.

Poltorakov’a göre, bu Anayasa referandumu çok ciddi siyasi öneme sahiptir:

“Türkiye’de gerçekleştirilen referandum son derece büyük önem taşıyan bir olaydır. Referandumun önemi sadece Türkiye sınırlarıyla bitmiyor, hem de bölgesel duruma da etki ediyor. Şüphem yok ki, bu referandum Türkiye’nin Batı’daki- ABD ve Avrupa’ya ve bölgedeki rahatsız komşularına bir mesajdı. İlişkilerin şimdiki durumunu göz önünde bulundurursak, referandum Türkiye-Ukrayna ilişkilerine ciddi anlamda hiçbir etki etmeyecektir, özellikle de ekonomik alanda ilişkiler yükselerek devam edecektir. Tabi iki ülkenin karşılıklı diyalog ve diplomasi alanında bazı değişiklikler yapması da mümkün. Ukrayna Türkiye’yi bölgesel anlamda stratejik ortağı olarak görüyor.”

Uzmana göre, referandumdan sonra Türkiye’nin Kara Deniz bölgesindeki politikası, aynı zamanda Karabağ ve Kırım konusundaki tutumu değişmeyecek:

“Bir Türk Atasözü der ki, bugünkü tavuk, yarınki kazdan daha iyidir.Refrandumun Türkiye’nin iç işi olduğunu düşünürsek, Türkiye’nin dış siyasetinde herhangi değişim beklemek gerekmez.

Türkiye’nin bölgede iki esas konuya- Kırım ve Karabağ sorunlarına dair tutumu açık ve nettir. Bu husus Türkiye’nin bölgesel aktör gibi ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.

Batı’nın Türkiye’deki referanduma yaklaşımınıysa “dikkatli rahatsızlık” gibi değerlendirebiliriz.”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

3.7 K