"Türkiye`nin Suriye`den çekilmesi devleti büyük tehlikeye sokar" - BAKÜ`DEN GÖRÜNÜM

“Ankara`nın Suriye ile sınırda güvenli bölge kurma isteği anlaşılan bir şey”

Bu fikirleri Yenicag.info`ya açıklamasında Türkiye`nin Suriye olaylarındaki tutumu ile ilgili seslendirilen eleştirileri değerlendiren Azerbaycanlı politolog Elabbas Meherremov söyledi.

Elabbas Meherremov`un sözlerine göre, Türkiye`nin Suriye sürecine katılımı devletin güvenliğinin korunmasından kaynaklanıyor:

Elabbas Meherremov

“Geçtiğimiz hafta Türkiye askerlerine karşı düzenlenen hain saldırıdan sonra kardeş ülke askerlerinin bu Arap ülkesinde mevcutluğu yeniden tartışma konusu oldu. Bu konuya çoğu zaman duygusal yaklaşım sergileniyor ve Türkiye`nin Suriye`deki varlığı, sadece asker kaybı açısından değerlendiriliyor.

Fakat biraz gerçekçi olalım: Türkiye`nin Suriye`deki olaylardan uzak durması mümkün ve doğru mu? Dünyanın büyük güçleri, bölgede kendini söz sahibi olarak gören ülkelerin hepsi Suriye`de ve onlar kendi devlet çıkarlarının peşindeler.

Türkiye, Suriye`ye girme kararını zamanında almasaydı eğer, bugün o kanlı olaylar Türkiye`ye sıçrayacak ve gerginliği Türkiye`ye ötürecektiler.

Ankara`nın Suriye ile sınırda güvenli bölge kurma isteği anlaşılan bir şey. Türkiye`nin geri çekilmesi devleti büyük tehlikeye sokar. Buna göre de Türkiye Suriye`de mevcutluğunu korumalı ve faaliyetini sürdürmeli.

Son olaylar, Türkiye diplomasisinin bu gibi durumlarda çevik davranma yeteneğinin olduğunu gösterdi. Türkiye`nin Rusya ile yaranan gerginlik fonunda ABD ve NATO ile danışmaya başlaması, Ankara`nın manevra imkanlarını koruduğunun göstergesi. Bu ise Türkiye`nin Suriye`de güvenli bölge yaratmayı başaracağını söylememize olanak sağlıyor.”

Agil Bekir

www.yenicag.info

983