Türkmenbaşı`yla Malazya Başbakanı Aşkabat`ta bir araya geldi

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Türkmenistan’da resmi ziyarette bulundu.

Azerbaycan’daki 18.Bağlantısızlar Zirvesi’nden sonra Türkmenistan’a gelen Başbakan Mahathit Muhammed, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Bağımsızlık Meydanı’nda resmi törenle karşılandı.

Resmi törenin ardından Türkmen Lider ve Malezya Başbakanı Oguzhan Köşkü’nde ikili görüşme gerçekleştirdi. Taraflar İkili işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulundu ve ayrıca uluslararası gündemdeki konuları değerlendirdi. Çeşitli alanlarda işbirliğini çeşitlendirmek için güçlü potansiyellerin varlığını belirleyen taraflar, ticaret ve ekonomik alanda ortaklıklar kurma olanaklarını masaya yatırdılar.

Özellikle petrolgaz ve ulaştırma sektöründeki işbirliği ele alındı. Petrolgaz sektöründe 1996 yılından bu yana Türkmenistan’da faaliyet gösteren Petronas şirketiyle bundan sonraki dönemde de işbirliği yapılması, yeniden işleme alanında faaliyetlerin yapılması konuları ele alındı.

Özellikle Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile Türkmenistan işbirliği ele alındı. Türkmen Lider, bu örgüt ile işbirliğinin geliştirilmesine hazır olduklarını kaydederek, bu sene Türkmenistan’ın Malezya nezdindeki Büyükelçisi’nin ASEAN örgütünde akredite olduğunu belirtti.

Resmi görüşmelerin ardından Türkmen Lider ve Malezya Başbakanı ortak basın açıklamasında bulundu. Basın toplantısında Türkmen Lider, Malezya Başbakanı ile çok verimli görüşmelerinin olduğunu kaydetti. Her alanda işbirliğinin ele alındığını ifade eden Türkmen Lider, günümüz dünyasındaki çeşitli tehditlere ve teröre karşı mücadele edilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Türkmenbaşı, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinin önemine değinildiğini kaydetti. Bu bağlamda, iş dünyası temsilcilerinin arasında doğrudan faaliyetlerin yapılmasını konusunda teklifler sunuldu. 2020 yılında Türkmenistan-Malezya İş Forumu’nun aynı zamanda Malezya’da üretilen ürünlerinin fuarının yapılması teklif edildi. Daha önce 2015 yılında Kuala Lumpur’da Türkmenistan-Malezya 1.İş Forumu yapılmıştı.

Ayrıca, Türkmen tekstil ürünlerinin Malezya’ya ihraç edilmesi konusunda görüştüklerini kaydeden ve petrolgaz alanındaki işbirliği konusunda Malezya’nın Petronas şirketinin uzun yıllardır faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Türkmen Lider, bu alanda işbirliğinin arttırılması ve ortak projelerin yapılması konusunda hem fikir kaldıklarını belirtti.

Türkmen Lider, ulaştırma alanındaki stratejik işbirliğinin ele alındığını, Pasifik’ten Hazar’a, Avrupa’dan Basra Körfezi’ne kadar geniş alanda işbirliğinin yapılabileceğini, özellikle Kuzey-Güney ve Doğu-Batı mültimodal ulaştırma koridorları ile faaliyetlerin yapılabileceğini belirtti.

Hazar’ın kıyısında uluslararası deniz limanının imkânlarından yararlanmanın önemine değinen Türkmen Lider, Malezya ile ulaştırma ve lojistik alanında ortak işbirliğinin tesis edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Limanda gemi inşaatı veya gemilerin tadilatı ve bakım-onarımı konusunda işbirliği yapabileceklerini belirtti.

Türkmen Lider, Malezya Başbakanı ile kültür ve eğitim alanındaki işbirliğini de görüştüklerini belirtti.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed 25 yıl önce Aşkabat’a geldiğini kaydederek, Aşkabat’ın çok değiştiğini belirtti.

Türkmenistan ile işbirliğinin geliştirilmesine önem verdiklerini kaydeden Malezya Başbakanı, Türkmenistan ile petrolgaz, sanayi, tekstil ve diğer alanlarda işbirliği yapmak istediklerini kaydetti. Özellikle ileri teknoloji alanında faaliyetler yapılabileceğini dikkat çeken Malezya Başbakanı, Malezya’da uçakların pek çok yan ürünlerinin yapıldığını belirterek, bu alandaki işbirliği için de potansiyellerin olduğunu ifade etti.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Türkmenistan Devlet Başkanı’nı Malezya’ya davet etti. Aynı zamanda Türkmen ürünlerinin de Malezya’da sergilenmesinin önemli olduğunu belirtti.

Aşkabat’taki Türkmenistan-Malezya görüşmelerinde iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında işbirliğine yönelik ve Türkmen diplomatların eğitilmesi konusunda işbirliği anlaşmalarının değiş-tokuşu yapıldı.

Türkmenistan ile Malezya arasındaki diplomatik münasebetler 17 Mayıs 1992 yılında kuruldu. Bugüne kadar iki ülke arasında çeşitli düzeyde 28 anlaşma sağlandı. 2007 yılından sonra üst düzeyde 5 ziyaret gerçekleştirildi.

Her iki ülke de, ticaret ve ekonomi alanında, ulaştırma ve sanayi sektörlerinde, yüksek teknolojiler ve diğer gelecek vadeden sektörler alanında karşılıklı yarar sağlayan ilişkileri daha da güçlendirmeye hazır olduklarını göstermektedir.

www.yenicag.info

470