Türkmenistan`da Hasat Bayramı kutlandı

Türkmenistan genelinde her sene Kasım ayının ikinci Pazar günü kutlanan Hasat Bayramı büyük bir coşkuya sahne oldu.

Kutlama etkinliklerin merkezi başkent Aşkabat’taki Atçılık Merkezi oldu. Türkmenistan’da pamuk hasadının sona ermesiyle birlikte tarım sektöründeki başarılarının anlatıldığı Hasat Bayramı renkli görüntülerle zirve yaptı.

Atçılık Merkezi’ndeki törenlere; Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, askeri yetkililer, yaşlılar heyeti, vilayet valileri, Aşkabat Belediye Başkanı, yabancı büyükelçiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Çok katılımlı bir törenle düzenlenen Hasat Bayramı’na Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov kutlama mesajı gönderdi. Türkmen Lider mesajında; tarım sektöründeki kapsmalı reformlar sonucunda ve çiftçilerin verimli çalışmaları sayesinde, buğday, sebze ve ve meyve mahsulleri ve “beyaz altın” olarak bilinen pamuğun bol miktarının yetiştirildiğini ifade etmektedir. Devlet Başkanı’nın mesajında ayrıca; “Devlet, çiftçilerin verimli çalışması için her türlü şartı yaratıyor. Bu, yüksek verimli tarım makineleri satın alınması, çiftçilere mineral gübreler ile uygun fiyatlarla tedarik edilmesi, kaliteli tohumlar, yanı sıra teslim edilen hasat için zamanında ödemelerin bunun en iyi örnekleridir” şeklinde ifadeler yer almaktadır.

Tören folklor ekiplerinin gösterisi ile başladı. Ardından resmi heyet tarım sektöründe elde edilen mahsullerin sergisini gezdi. Ardından ülkenin 5 vilayeti; Ahal, Balkan, Daşoğuz, Lebap ve Mari vilayetlerinin açtığı dev stantlar gezildi. Bu stantlarda konuklara çeşitli ikramlarda bulunuldu. Ayrıca, her vilayetin folklor ekipleri gösterilerini sundu.

Ardından spor müsabakaları gerçekleştirildi. Türkmen güreş müsabakalarında birinci olan sporculara dev ve koyun gibi hediyeler verildi.

Daha sonra ülkenin önde gelen sanatçılarının konser programı yapıldı. Konser programı kapsamında Türkmenistan tarım sektörü çalışanları adından Türkmenistan Devlet Başkanı’na Bereketli isimli safkan Ahalteke atı hediye edildi.

Konserin ardından bayram dolayısıyla at yarışları düzenlendi. 5 yarışın düzenlendi ve her yarışa 12 at katıldı. Yarışlar sonunda birinci olan jokeyler ödüllendirildi.

ÜLKEDE 1 MİLYON 50 BİN TON PAMUK TOPLANDI

Türkmenistan genelinde 1 milyon 50 bin tondan fazla pamuk hasadı toplandı. Ülkenin çiftçileri belirlenen hedefle ulaştılar. Ahal vilayetinde 207 bin tondan fazla, Balkan vilayetinde 5 bin tondan fazla, Daşoğuz vilayetinde 230 bin tondan fazla, Mari vilayetinde 313 bin tondan fazla ve Lebap vilayetinde 295 bin tondan fazla pamuk toplandı.

Hsat döneminde 900 biçerdöver çalıştırıldı. Toplanan pamuğun muhafaza alanlara taşınması için 2 binden fazla yük aracı hizmet verdi. Toplanan pamuk ülkenin 39 pamuk işleme tesislerinde yeniden işlenecek.

www.yenicag.info

618