Türkmenistanlılar İstanbul’da dernek kurdu

Türkmenistanlılar Dayanışma Derneği ilk faaliyeti olan Tanıtım seminerini gerçekleştirdi.

İstanbul’un kalbinde bir dünya üniversitesi olan Bahçeşehir üniversitesinde 6 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşen tanıtım törenine ilgi büyüktü. Bahçeşehir üniversitesinin rektörü Prof.Dr. Şirin Karadeniz’in katıldığı törene, Dernek yönetimi, misyon şefleri, öğretim üyeleri, işadamları, öğrenciler ve Türkiye’de bulunan Türkmenistan toplumundan davet edilen konuklar katıldı. Yaklaşık 100 kişinin katılımıyla gerçekleşen Dernek Tanıtım töreni iki kardeş ülke, Türkmenistan ve Türkiye’nin milli marşlarının okunması ile başladı.

Daha sonra Türkmenistanlılar Dayanışma Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Av.Dr. Dövran Orazgulucov açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Türkiye’de bulunan Türkmenistanlılar arasında dayanışma ve dostluk ilişkilerine katkı yapmak için kurulduklarını ifade eden Dr.Orazgulucov, yapmayı planladıkları eğitim, spor ve çeşitli alanlardaki faaliyetleri ile bu amaca hizmet edeceklerini vurguladı. Öğrencilere burs vermek, Yüksek lisans ve doktora yapan Türkmenistanlı öğrencilerin kongresini geçirmek, üniversite öğrenciler arasında makale yarışını yapmak gibi eğitim faaliyetlerinin derneğin başlıca uğraş alanı olacağını belirten Dr.Orazgulucov, Türkmenistanlılar Futbol turnuvası gibi etkinliklere de yer vereceklerini ifade etti.

Sadece etkinlik yapan bir dernek olmayacaklarını ifade eden Dernek Yönetim Kurulu Başkanı, aynı anda Türkmenistanlılara hukuksal ve diğer konularda doğrudan yardımı dokunan bir dernek olmak istediklerini sözlerine ekledi.

Daha sonra söz alan, Derneğin Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı, aralarında Türkmenistan ve Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkenin çatı kuruluşu ECO Ticaret Odaları Genel Sekreteri Adem Kula dernek olarak eğitim ve kültürel faaliyetleri gerçekleştirirken, Türkmenistan’ın ekonomik ve yatırım imkanlarının tanıtımı konusunda çeşitli girişimler yapılacağını ifade etti. 2007 yılından beri Türk şirketlerinin Türkmenistan’da yaklaşık 60 milyar dolarlık müteahhitlik işlerini aldığını belirten Kula, son 10-12 yıl içinde Türkmenistan’ın Türkiye ekonomisine katkısının yaklaşık 200 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Türkmenistanlılar Dayanışma Derneğinin ilk toplantısına ev sahipliği yapan Bahçeşehir üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Şirin Karadeniz yaptığı konuşmasında böyle önemli amaç için yola çıkan derneğe destek olmaktan, bu derneğin ilk faaliyetine ev sahiplik yapmaktan memnun olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Bahçeşehir üniversitesinin aralarında Türkmenistanlı gençlerin de olduğu 120 den fazla ülkeden binlerce öğrencinin eğitim aldığı bir dünya üniversitesi olduğunu belirten Prof.Dr.Karadeniz, bu anlamda BM gibi çeşitli milletlerin buluştuğu bir eğitim kurumu olduğunu ifade etti. Salonda bulunan bu üniversitede eğitim alan Türkmen öğrenciler interaktif konuşma gerçekleştiren Sn. Rektör, üniversitenin çift diploma ve burs gibi sunduğu olanakları hakkında bilgi verdi. Üniversite yönetimi olarak böyle faydalı etkinliklere destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Prof.Dr.Karadeniz derneğin başarılı faaliyetlere imza atmasını temenni etti

Daha sonra Türkiye Türkmenistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu üyesi, milletvekili Sayın Bedri Yaşarın gönderdiği telgraf okundu. Sn. Yaşar mesajında “Nazik davetinize teşekkür ediyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmaları nedeniyle Türkmenistanlılar Dayanışma Derneğinin açılış törenlerine katılamıyorum. Derneğimizin iki ülke ilişkilerine daha fazla katkı sağlamasını diliyor, bu vesileyle tüm katılımcılara selam ve saygılarımı sunuyorum” demektedir.

Tören Türkmenistan tanıtım videosunun izlenmesi ile devam etti. Tanıtım videosu tamamlandıktan sonra başta Bahçeşehir üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şirin Karadeniz, bu üniversitenin uluslararası ofis direktörü Erbay Şirin ve Türkmen-Türk iş konseyi Başkanı Halil Avcı olmak üzere derneğin açılış toplantısına destek veren kişi ve kuruluş yöneticilerine plaket taktımı gerçekleştirildi. Törenin ilk bölümü toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Daha sonra törene katılanlara Bahçeşehir üniversitesinin boğaz manzaralı terasında leziz Türk yemekleri ve Türkmen Pilavı ikramı gerçekleştirildi.

Tören alanında Türkmen halısı, Türkmen el ürünleri ve Atavatan Türkmenistan uluslararası dergisinin çeşitli sayılarının bulunduğu stand açıldı. Türkmen el ürünleri sergisi alanında Ankara merkezli hizmet veren Bibi Kalınsazoğlunun törene özel gerçekleştirdiği halı sergi törene katılanların beğenisini topladı.

Bahçeşehir üniversitesinin çeşitli alanlarına Türkmenistanlılar Dayanışma Derneğinin açılışı ile ilgili afişlerin asılması dikkat çekti. Törene katılanlara Atavatan Danışmanlık LTD şirketi tarafından hazırlana hatıra hediyeler takdim edildi.

Törene Halil Avcı Şirketler Grubu, PSP Mühendislik, Atakova Tercüme-Gözel Atakova, Dost AŞ – Jumakovlar, Makul Hyzmat Tercüme HK ve Atavatan Danışmanlık LTD tarafından “hayırlı olsun” mesajı ile çelenkler göndermiş.

www.yenicag.info

2.6 K