TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Turnesi başlıyor

TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Turnesi başlıyor. 27 Ağustos – 09 Eylül 2019 tarihleri arasında Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’da gerçekleştirilecek olan 7 konseri kapsayan turne için çalışmalar tamamlandı. Yepyeni bir repertuvarla sanatseverlerin karşısına çıkacak olan genç yetenekler ilk konserini Kazakistan’ın kadim şehri Türkistan’da verecek.

Türk dünyasının farklı ülkelerinden seçilmiş genç sanatçıların bir araya getirilmesi ile oluşan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’nın bu yılki turnesi Türk Konseyi’nin kuruluşunun 10. yılına ithaf edilecek.

Türkistan Valiliği, Türkistan Belediyesi, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ve TÜRKSOY iş birliği ile on gün boyunca çalışmalarını Türkistan şehrinde sürdüren TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası, 27 Ağustos 2019 tarihinde üniversitede verilecek olan konserle sanatseverlerin karşına ilk kez çıkacak. Turne bu konseri takiben Çimkent (Kazakistan), Taraz (Kazakistan), Bişkek (Kırgızistan), Almatı (Kazakistan) ve Bakü (Azerbaycan) şehirlerinde devam edecek.

Bugüne dek 10 farklı ülkeden 100’e yakın genç sanatçıyı bir araya getiren orkestrada şef olarak Tataristan (RF)’dan Renat Salavatov, Kazakistan’dan Anvar Akbarov ve Azerbaycan’dan Mustafa Mehmandarov yer alacak.

TÜRKSOY’un gerçekleştirdiği turnelerle, dünyaca ünlü solistler ile aynı sahneyi paylaşan ve tecrübe alışverişi gerçekleştiren genç yetenekler dinleyicileri Türk dünyasında unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak.

Genel Sekreter Düsen KASEİNOV: ‘’Orkestramız, tarih ve kültürel değerlere dayalı iş birliği irademizin somut bir meyvesidir.’’

Turne öncesi değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen KASEİNOV, TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’nın Orta Asya’da ilk kez turneye çıktığını vurgulayarak, “Orkestramız kuruluşundan bu yana dünyanın dört bir yanında konserler verdi ancak kendi ülkelerimizde böylesine geniş bir turne düzenlememiştik. Bu turne bizim için bir ilk olacak.” dedi.

Türk dünyasının farklı ülkelerinden genç müzisyenlerin TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası çatısı altında bir araya geldiğine dikkat çeken Kaseinov, “Üye ülkelerimizin konservatuvarlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin arasından seçtiğimiz genç yetenekler, TÜRKSOY turneleri ile dünyanın dört bir yanında konserlere imza atarak bizleri gururlandırmakta, kültürümüzün taşıyıcıları bestekarlarımızı dünyaya tanıtmaktadır. Geçen kısa sürede çok başarılı 3 albüm hazrılayan genç sanatçılarımızı bu yıl kapsamlı bir Türk dünyası turnesi için davet ettik. Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’da gerçekleştirilecek olan bir dizi konser içeren turnemizi aynı ilke ve amaçları paylaştığımız Türk Konseyi’nin kuruluşunun 10. yılına ithaf ediyoruz. Tüm sanatseverleri Türk dünyasının ortak dil, tarih ve kültürel değerlere dayalı iş birliği iradesinin somut bir meyvesi olan orkestramızı dinlemeye davet ediyorum.’’ diye konuştu.

TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Hakkında

TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası, TÜRKSOY üyesi ülkelerin yetenekli konservatuvar öğrencilerini bir araya getirmesiyle 2010 yılında kurulmuştur. TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un girişimleri sonucu kurulan orkestra bugüne dek Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Fransa, İngiltere, İskoçya, İtalya, Kosova, Karadağ, Makedonya, Slovakya ve Sırbistan’ın çeşitli şehirlerinde 60’a yakın konser gerçekleştirmiştir.

TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası farklı kıtalarda gerçekleştirdikleri onlarca konserle Türk kültürünün ortak nağmelerini başarı ile icra ederek, dinleyicileri kendilerine hayran bırakmıştır.

İlk konserlerini 2010 yılında, Ankara ve Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da gerçekleştiren topluluk ilk albüm kaydını ise 2011 yılında, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın bağımsızlıklarının 20. yıl dönümlerine ithafen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonunda kaydetmiştir. Orkestra 2012 yılında, Amerika, Avrupa ve Avrasya coğrafyasında gerçekleştirdiği solo konserlerin yanı sıra, TÜRKSOY Senfoni Orkestrası’yla birlikte, Yunus Emre Oratoryosu projesi kapsamında New York ve Washington DC’de gerçekleştirilen konserlerde sanatseverlerin huzuruna çıkmıştır.

2013 yılında Türkiye turnesi kapsamında yeniden bir araya gelen ekip, repertuvarını tamamen yenileyerek TÜRKSOY’un kuruluşunun 20. yılına ithaf ettiği ikinci albüm kaydını yapmıştır.

2017 yılında gelindiğinde Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25. Yıldönümü vesilesiyle üçüncü albümünü sanatseverlerle buluşturan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası 2017 ve 2018 yıllarında Makedonya, Karadağ, Kosova, Bosna Hersek ve Sırbistan’da 10 konserlik bir turne gerçekleştirmiştir.

TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. yılı kutlamaları kapsamında Fransa’nın Paris şehrinde bulunan UNESCO Genel Merkezi’nde tarihi bir konserede imza atan orkestra, dünyanın en tanınmış klasik müzik sahnelerinden biri olan Musikverein’da (Viyana/Avusturya) ve Slovakya’nın başkenti Bratislava’da da sanatseverlerle buluşmuştur.

TURNE TAKVİMİ

27 Ağustos 2019 – TÜRKİSTAN, KAZAKİSTAN

Yer: Ahmet Yesevi Üniversitesi Konser Salonu Saat: 19:00

29 Ağustos 2019 – ÇİMKENT, KAZAKİSTAN

Yer: Türkistan Saray Konser Salonu Saat: 16:00

31 Ağustos 2019 – ÇİMKENT, KAZAKİSTAN

Yer: S.Kaldayakov Devlet Filarmoni Konser Salonu Saat: 18:00

02 Eylül 2019 – TARAZ, KAZAKİSTAN

Yer: Taraz Devlet Üniversitesi M.F.Urkumbayev Gençlik Konser Salonu, Saat: 15:00

04 Eylül 2019 – BİŞKEK, KIRGIZİSTAN

Yer: T. Satılganov Devlet Filarmoni Konser Salonu Saat: 18:30

6 Eylül 2019 – ALMATI, KAZAKİSTAN

Yer: Kurmangazi Kazak Devlet Konservatuvarı Konser Salonu Saat: 18:30

09 Eylül 2019 – BAKÜ, AZERBAYCAN

Yer: Azerbaycan Devlet Filarmoni Konser Salonu Saat: 19:00

www.yenicag.info

1.1 K