TÜRKSOY ve Macaristan Arasında Mutabakat Anlaşması imzalanacak

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, Türk kültürünün zenginliklerini gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için dünyanın dört bir yanında etkinlikler düzenlemektedir.

Söz konusu etkinliklerde TÜRKSOY üyesi ülkelerin yanı sıra, farklı ülkelerden sanatçılar ve bilim adamları da yer almaktadır. Bu kapsamda TÜRKSOY ve Macaristan arasında kurulan işbirliği, pek çok ülkeye örnek olacak seviyeye ulaşmıştır. Yapılan müzakereler sonucunda mevcut işbirliğinin kapsamını belirleyen ve ileriye dönük bir vizyon belgesi niteliği taşıyacak olan bir anlaşma imzalanması kararlaştırılmıştır.

09 Ekim 2019 tarihinde TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Macaristan İnsan Kaynakları Bakanlığı Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Zoltan Lörinzci tarafından, başkent Budapeşte’de imzalanacak olan Mutabakat Anlaşması ile Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) 6. Devlet Başkanları Zirvesi sırasında alınan karar ile Türk Konseyi’nde gözlemci ülke statüsü kazanan Macaristan ve TÜRKSOY arasındaki ilişkilerin kurumsallaşması noktasında tarihi bir adım atılacaktır.

Söz konusu anlaşmaya dair açıklamalarda bulunan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov: ”Macar halkı ile pek çok ortak noktamız bulunuyor. Özellikle geleneklerimizi yaşatma noktasındaki vizyonumuz birbiriyle tamamen örtüşmekte. Türk konseyinin Macaristan’da bir ofis açması ve TÜRKSOY ve Macaristan arasındaki işbirliğinde ulaştığımız seviye, aynı değerleri paylaştığımızın yanı sıra, Türk dünyasında yeni bir bütünleşme döneminin başladığının göstergesi.

TÜRKSOY ve Macaristan arasındaki işbirliğinin kurumsallaşması, Türk dünyasının Avrupa’ya sesini daha güçlü duyurması noktasında da çok faydalı olacak. Kuruluş felsefemizle uyumlu olarak sadece Türk halkları arasında değil, tüm dünyada kültürümüzün zenginliğini anlatma noktasında bize güç sağlayacak, TÜRKSOY daha da güçlenecek.” dedi.

www.yenicag.info

764