Ukraynalı uzman: Türkiye, anti-Rusya bloğuna katılmayacak  

“Erdoğan’ın Ukrayna politikası, onun Rusya aleyhine yürüteceği yeni politikanın başlangıcı değil”

Ukraynalı uzman Grigoriy Mavrov, Ankara’nın Ukrayna, Azerbaycan ve Gürcistan’la birlikte anti Rusya bloğuna katılıp katılmayacağını yorumladı.

Grigoriy Mavrov

“Erdoğan’ın Ukrayna politikası, onun Rusya aleyhine yürüteceği yeni politikanın başlangıcı değil.Türkiye, Kırım’ı her zaman Ukrayna’nın toprağı olarak gördü, zaten Kieve son ziyaretinde de Erdoğan bu konudaki tavrını bir kez daha yineledi.

Bence Türkiye, Avrupa Birliği’yle ilişkilerin keskin hale gelmesi sonrası kıtadaki bazı ülkelerle ikili ilişkilerini daha da iyileştirmeye çalışıyor. Bu ülkeler her şeyden önce Türkiye’yle işbirliği konusunda istekli olmalı ve aynı zamanda da Avrupa Birliği’ne üye olmayı hedeflemeli. Yani Ukrayna gibi.

Mavrov, Türkiye ve Ukrayna arasında çok sayıda etkili ekonomik anlaşmalar imzalansa da, somut bir işbirliğinden konuşmak için daha çok erken:

“Bence bir yıl daha beklemek ve ikili ilişkilerin gelişme temposunu, ticari ilişkilerin hangi düzeye yükseleceğini gözlemlemek gerekiyor.”

Uzman Türkiye, Azerbaycan, Ukrayna ve Gürcistan’ın Rusya’ya yönelik askeri siyasal ittifak yaratma olasılığının olmadığını belirtti:

“Her şeyden önce, Türkiye böyle bir şeyi kabul etmez. Bu, direkt Rusya’yla çatışmaya girmek demek ve Türkiye’yse böyle bir durumun oluşmasını asla istemez. Rusya Gürcistan ve Ukrayna’nın, onun en iyi ortağı Ermenistan’sa Azerbaycan’ın topraklarını işgal etti. Ama Türkiye’nin direkt Rusya’yla böyle bir sorunu yok. Bu yüzden de böyle bir ittifakın kurulması Türkiye’nin Rusya’yla açıkça çatışmaya yanaşması anlamına gelir.”

www.yenicag.info

1.5 K