Ukrayna’nın geleceğinde dönüm noktası: “Normandiya Dörtlüsü” görüşmeleri

Paris’te bugün başlayan “Normandiya Dörtlüsü” görüşmeleri, Ukrayna’nın geleceğinde bir dönüm noktası. Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya liderleri, Ukrayna’nın doğusunda devam eden Rusya kaynaklı savaşın sonlandırılmasını amaçlıyor.

Sorun, son tahlilde “saldırı” ve “savaş” kavramları çerçevesinde tarif edildiği için, Kırım’ın müzakere sürecinde ağırlıklı yer tutmadığı izlenimi hakim. Zira sorunun ortaya konuluş biçimi zaten sorunun bir bölümünü oluşturuyor. Aktüel olarak Rus saldırganlığı, sadece Ukrayna’nın doğusunda etkiliymiş gibi bir tanımlama hakim. Oysa, Rusya’nın işgal ettiği ve Ukrayna devletinin bir parçası olan Kırım’da insan kaçırma, cinayet ve zulüm kol geziyor.

Kırım Tatarları arasında Rusya – Ukrayna ekseninde kapalı kapılar arasında “bir şeyler” çevrildiği hissi var. En azından, bu süreçte, Kırım konusunun uyutulduğu kanaati hakim. Sadece Kırım Tatarlarında mı? Ukrayna halkı da saldırıların sona erdirilmesi amacıyla Rusya’ya taviz verildiğine inanıyor. Eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve kendisini destekleyenler ise bir “kapitulasyon süreci” yaşandığı görüşündeler. Tutumlarını en iyi gösterilerde kullandıkları slogan “Kapitülasyona Hayır’ ifade ediyor. Bu gösteriler bir süredir uyarı niteliğinde ve sembolik mahiyette sürüyor. 2014 yılı Meydan Olayları tecrübesi ülkede yükselecek tansiyonun, Ukrayna’nın hiç de menfaatine olmayacağını gösteriyor.

Dün gece Kıyiv Maidan’da, Ukrayna – Rusya müzakereleri öncesi son protesto gösterilerinden biri gerçekleşti. Eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko konuşmacıydı. Sahnede, Poroşenko’nun hemen sol tarafında elinde Kırım Tatar bayrağı ile Kırım Tatar Milli Meclis Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz bulunuyordu. O anda beklenmeyen bir şey oldu. Gösterici kitlesinin içinden birisi eski Cumhurbaşkanına uzun mesafeden yumurta fırlattı. Yumurta önce şöyle gökyüzüne dönerek bir yükseldi.

Tam tepeden inişe geçti. Poroşenko’nun yüzüne isabet etmek üzereydi ki, Ahtem Çiygöz beklenmeyen bir hamle yaptı. Bir elinde koca Kırım Tatar bayrağı ile sıçrayan Çiygöz, yumurtayı tek eliyle hava tuttu. Binlerce gösterici önünde gerçekleşen bu Kırım Tatarlı sembolik “kurtarış”, göstericilerden büyük alkış aldı.

Aslında eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’yu hedef alan bu yumurtalı saldırı izleyenlere büyük bir ders verdi. Yumurtanın Kırım Tatar milletini temsil eden Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Ahtem Çiygöz tarafından yakalanma biçimi, Kırım Tatarlarının Ukrayna’yı daha büyük tehlikelere karşı koruduğunun bir sembolü gibi algılandı. Kırım’ın Rusya tarafından işgali, Ukrayna’nın egemenliğini tehdit eden tehlikenin sadece bir sembolüdür. Uluslararası kamuoyunun ve Ukrayna’nın, Kırım’ın egemenliği konusunda göstereceği zaaf, hem Ukrayna’ya hem de dünyaya pahalıya mâl olur.

AHMET ÖZAY (Kırım Haber Ajansı: QHA) 

www.yenicag.info

828