Bugün Uluslararası Türk Akademisi’nin kuruluşunun 11. yıldönümü.
Uluslararası Türk Akademisi bu dönem içinde soydaş Türk halklarının eski çağlardan günümüze uzanan tarihi, dili, edebiyatı ve kültürüne ilişkin yeni bilimsel araştırmalar yapan büyük bir kuruluşa dönüştü.
3 Ekim 2009’da Azerbaycan’ın Nahçıvan şehrinde düzenlenen IX. Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi’nde Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı, Elbaşı Nursultan Nazarbayev’in Türk Dünyasını araştıracak uluslararası ilmi bir merkezin kurulmasına dair teklifi oybirliğiyle kabul edilmişti.
Böylece tarihi önem taşıyan Nahçıvan Anlaşması gereği soydaş Türk devletlerinin manevi ve bilimsel entegrasyonunu canlandırma amacıyla kurulan uluslararası kurum, 25 Mayıs 2010 tarihinde Nur Sultan’da Barış ve Uzlaşma Sarayı’ında faaliyetine başlamıştı.
Türk Dünyasının özgün ilmi araştırma merkezinin açılış törenine Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı, Elbaşı Nursultan Nazarbayev ve Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan, Türkiye, ABD, Rusya (Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Saha Yeri), Özbekistan, Kırgızistan ve Ukrayna’dan tanınmış Türkolog bilim insanları katılmıştı.
Daha sonra 22-23 Ağustos 2012 tarihlerinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen II. Türk Konseyi Zirvesi’nde Türk Akademisi’ne uluslararası bir kuruluş statüsünün verilmesine dair karar alındı. Söz konusu belge, üye devletler Parlamentolarında onaylandıktan sonra 28 Ağustos 2014 tarihi itibarıyla Türk Akademisi uluslararası statü kazandı.
Günümüzde Uluslararası Türk Akademisi’nin kurumsal yapısına ilişkin belgelerini imzalama süreci tamamlanarak yetkili bir kuruluşa dönüştü.
Akademi, aynı zamanda bilim ve eğitim alanlarında işbirliği faaliyetleri kapsamında Pakistan ile de ilişkiler kurarak faaliyet alanını genişletmekte.