Uzman: Türkiye'nin müttefikleri Erdoğan'ın bağımsız politikasını hazmedemiyorlar

“Erdoğan’ın Güney Amerika’ya ziyaretinin ana hedeflerinden biri o bölgede yeni ortaklar bulmaktı”

Baku Network Uzmanlar Konseyi Başkanı Elhan Alesgerov, birkaç gün önce Arjentina’da gerçekleşen G20 Zirve toplantısının sonuçlarını Yeni Çağ Azerbaycan‘a değerlendirdi.

Uzmana göre, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye’yle ilişkilerinin bozulmasını asla istemiyorlar:

“ABD Türkiye ile husumetini sürdürmese de Ankara’ya yönelik baskıları azaltmayacaktır. Çünkü Türkiye’nin transit ülke olması Washington’un planlarında çok önemli bir yere sahip.

Bunu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da biliyor ve Latin Amerika ülkelerini ziyaret ederek ABD karşıtlarını kendi tarafında çekmeye, aynı zamanda bağımsız politika izlediğini tüm dünyaya göstermeye çalışıyor.

Aynı zamanda Erdoğan’ın bu ziyaretinin amacı Latin Amerika ülkelerinin kendi piyasalarını Türkiye malları için açmalarıdır. Bu yüzden de Erdoğan’ın Karakas’ta konuşması sırasından Simon Bolivar’ın bir değimini kullanması tesadüf değil. O, ABD’nin ve diğer devletlerin emperyal poltikalarını eleştirerek Latin Amerika’da müttefikler kazanmaya çalışıyor.

Gerçekten de Erdoğan’ın bağımsız politika izlemesi Türkiye’nin ABD ve AB ülkeleriyle ilişkilerinde gerginlik oluşturmuş durumda. Ama Avrupa ülkeleri bu husumeti sürdürmeyi istemiyor.

Türkiye, onların NATO’daki müttefiki ve alyans içinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getiriyor. Aynı zamanda Suriye mültecilerinin sorunlarının çözümü de ciddi anlamda Türkiye’ye bağlı ve Erdoğan bu konuda verdiği sözleri tutuyor”.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

1.6 K