Dünyanın en büyük gıda şirketlerinin başında gelen Coca Cola’nın Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Başkanı Galya Frayman Molinas Yeni çağ’a konuştu
Yeni çağ: Kafkasya’nın da hepsi sizde, değil mi?
Molinas: Doğrudur.
Yeni çağ: En fazla ciroyu hangi ülkede yapıyorsunuz?
Molinas: Kafkasya’da tabi ki, Azerbaycan’da yapıyoruz. Bizim için çok önemli bir pazar. Ve çok uzun senelerdir oradayız. Bunu sadece iş olarak değil aynı zamanda birlikte iş yaptığımız ortaklarımız açısından da söylüyorum. Şöyle ki Olimpik Komite’yle ortak bir çok projemiz var, çok değer veriyoruz yaptığımız işlere. Azerbaycan’dan çıkan işler dünya için de çok önemli örnekler oluşturuyor diyebilirim. Şimdi biraz evvel Y kuşağını konuştuk ya, Azerbaycan’da da böyle bir grubumuz var. Genç liderler grubu. O grup WEF’in, yani Dünya Ekonomi Forumu’nun dünyayı şekillendirecek olan liderlerinden oluşmuş bir gruptur. Onlarla da çok sıkı ilişki içindeyiz. Yani Azerbaycan bize sadece iş açısından değil aynı zamanda dokunduğumuz tüm paydaşları öğrenmek ve onlarla güzel projeler gerçekleştirmek açısından da çok büyük değer taşıyor.
Yeni çağ: Yani diyorsunuz ki, artık zengin olmanın bir anlamı yok, zenginliği paylaşmanın anlamı vardır.
Molinas: Paylaşmak lazım, evet. Üniversitelerle beraber çalışıyoruz. Çok şey öğreniyoruz Azerbaycan’dan.
Yeni çağ: 2015’de Azerbaycan’da iki ağır devalüasyon yaşandı. Petrol fiyatlarının düşmesinin bunda büyük etkisi var. Sizin ticari verimliliğinize bunun ne derecede etkisi oldu?
Molinas: Mutlaka oldu. Ekonomide yaşanan her şeyin haliyle bizim üzerimizde de etkisi var. Devalüasyonların da aynı şekilde oldu. Şunu söylemem lazım ki, biz hazırlıklıydık. Şu açıdan: devalüasyon olduğu zaman belirli stratejilerle hareket etmeniz lazım. Mutlaka erişilebilirlik, yani doğru fiyattan satmak çok önemli. Bu anlamda biz fiyatlama politikasına önem veriyoruz. Örneğin Azerbaycan’da Nevruz çok önemli. O nedenle biz Azerbaycan’da yatırımlara devam ettik. Biz kısa sureli amaç peşinde değiliz. Biz uzun sureli kurumsal vatandaş olarak Azerbaycan’dayız. Azerbaycan’da bir sene devalüasyon oldu diye yatırımımızı kesmeyiz. Aynen devam ederiz.
Yeni çağ: Azerbaycan’dan çok memnunsunuz. Peki Orta Asya’da durum nasıl?
Molinas: Orta Asya’da Kazakistan daha lokomotif diyelim. Çok daha gelişmiş.
Yeni çağ: Gelişmişlikten neyi kastediyorsunuz?
Molinas: Tamamen bizim işimizle ilgili söylüyorum. Yani kişi başına düşen tüketim açısından sadece bizim için değil sektör için de önemli. Gelişmişliği o bağlamda tarif ettim. O açıdan Orta Asya’nın bir numarası diyelim,Kazakistan. Orada da iş yapma tarzımız aynen Azerbaycan gibidir.Tabi, Azerbaycan’a gittiğimiz zaman Türkçe konuşuyoruz,bir-birimizi anlaya biliyoruz, o çok değerli bizim için haliyle.
Yeni çağ: Türkmenistan’ın dışa daha kapalı olması size sıkıntı yaratıyor mu?
Molinas: Ben size bir şey diyeyim mi? Bütün ülkelerin kendi dinamitleri var, o dinamitler içersinde ülkenin kültürüne saygı duyarak, yani birlikte çalıştığımız insanlardan öğrenerek bir ekosistem oluşturuyoruz. O yüzden, evet Türkmenistan da daha önceden ciddi bir devalüasyondan geçti. Şu anda bir takım kur sıkıntıları var. Ama bugün var yarın toparlanacak. Yani bu kapsamda değerlendirmek lazım.
Yeni çağ: Siz yaptığınız işe güveniyorsunuz, buna mı işaret ediyorsunuz?
Molinas: Yani biz ülkelere güveniyoruz. Yeter ki toplumlar sürdürebilir olsun ve illa ki de ekonomiler bi noktada fırsatlar sunuyor. Bugün bu fırsatları biz alabilirsek ne ala, biz alamazsak illa da başkalarının o girişimci ruhu Orta Asya’da ve Kafkasya’da çokça var. Dolayısıyla çok dinamik olmak zorundasınız.
Yeni çağ: Y girişimini Orta Asya’da uygulamanın perspektifi ne derecede mevcut?
Molinas: Y kuşağı burada olduğundan daha da önemli Orta Asya ve Kafkasya’da. Neden? Çünkü yeni gelen nesil müthiş bir dinamizmle geliyor.Ve dolayısıyla yeni bir hayata doğdular onlar. Onları iyi anlamak ve şirketlere, kurumlara entegre etmek durumundayız. Bunu yapmak zorundayız.
Tr.Yeniçağ.Az
www.yenicag.info