Washington, Patriot yasağını kaldırdı: “Bu, Amerika'nın Türkiye'ye yeni bir jesti”

“Uzmanlar, teknik imkanlar açısından Patriot füzelerinin S-400’lerden daha etkili olduğunu düşünüyorlar”

ABD, Türkiye’yle ilişkilerinin iyileştirilmesi kapsamında yeni bir adım attı. Bilgiye göre ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye Patriot füze sistemlerinin satılmasıyla ilgili projeyi kabul etti. 3,5 milyar dolarlık anlaşmaya göre Türkiye, ABD’den 80 Patriot ve 60 diğer füze komleksi almayı planlıyor.

ABD, daha öncesinde Patriot füzelerinin Türkiye’ye satılması için Ankara’nın Rusya’dan S-400 almaktan vazgeçmesi şartını ileri sürmüştü. Ama ABD, Ankara’nın Rusya’yla anlaşmasını iptal etmemesine rağmen böyle bir karar kabul etti.

Azerbaycanlı uzman Gabil Hüseynli, ABD’nin Türkiye’ye Patriot füze komplekslerinin satışına onay vermesini Yeni Çağ Azerbaycan‘a yorumladı:

“ABD Dışişleri Bakanlığı’nın böyle bir karar kabul etmesi Türkiye için çok iyi gelişme. Bu, Amerika’nın yeni bir jesti olarak nitelendirilmelidir. Çünkü Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzelerini alma niyeti ve bununla ilgili anlaşma imzalaması, ABD’yi Türkiye’ye Patriot satma konusunda tedirgin ediyordu.

Ama Amerika tüm bu anlaşmazlıkları arka plana geçirerek NATO üzerinden müttefiki olan Türkiye’nin Patriot gibi modern füze sistemini elde etmesine engel olmak istemiyor.

Ben askeri uzman değilim ama askeri uzmanların konuyla ilgili karşılaştırmalarını dikkate alarak teknik açıdan Patriot’ların S-400’lerden daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bazen S-400 füze sistemlerinin daha gelişmiş ve daha ucuz olduğu söyleniyor. Ama Patriot füzeleri dünyanın tüm önde gelen orduların en çok istedikleri sistemlerdir.

ABD’nin bu adımından sonra Türkiye’nin S-400 füze sistemlerinden vazgeçmesi pek inandırıcı olmaz. Çünkü ikili anlaşmaların şartlarına göre, Türkiye artık S-400’leri elde etmek için ilk ödemeyi yapmış durumda. Bu açıdan sürecin hangi yönde ilerleyeceğini kestirmek oldukça zor.”

Aras Zeynalov

www.yenicag.info

3.7 K