"Washington’un politikası bölgede Rusya ve İran'ı güçlendiriyor" - Paul A. Goble  

Amerikalı siyaset bilimci, Rusya ve SSCB uzmanı Paul A. Goble, Güney Kafkasya’daki durumu Yeni Çağ Azerbaycan‘a değerlendirdi.

Paul A. Goble

– Dünyada jeopolitik gerilim tırmanıyor. Bu durum Güney Kafkasya’daki siyasi süreçlerin gelişimini nasıl etkiliyor?

– Bu sene içinde Güney Kafkasya’da gerginliğin gittikçe artacağını düşünüyorum. Bu, öncelikle bölgedeki süreçlerle ilgili, diğer yandan ülkelerin yürüttükleri politikanın da büyük bir önemi var. Yani bu ülkeler kendi hedeflerine ulaşmak için başka bir devletten “güvenilir yüz” olarak yararlanmaya çalışıyorlar.

– Azerbaycan ve Ermenistan arasında savaş çıkması olasılığı var mı?

– Büyük güçlerin konuya yaklaşımını dikkate alırsak, bu ülkeler arasında büyük bir savaın çıkması ihtimali çok az. Temas hattında ateşkes rejimi sürekli ihlal ediliyor. Demiryolları konusu da ülkeler arasındaki gerginliği körüklüyor. Yani Azerbaycan İran’a uzayan Rusya tren hattı, Gürcistan’dan geçen Rusya ve Ermenistan tren hattı, aynı zamanda İran’ın kendi demir yolunu Gürcistan’a kadar uzatma isteği. Bu planlardan hiçbiri gerçekleşemiyor. Doğal olarak onlar kendi çıkarlarının doğrultusunda olmayan projelerin gerçekleşmesine engel oluyorlar.

– Rusya ve İran, ABD’nin Güney Kafkasya’daki etki alanını genişletmesine engel olabiliyor mu?

– Washington’un politikası yüzünden ABD’nin Güney Kafkasya’daki etki çemberi daralıyor. Bu durum kendini özellikle Azerbaycan’da gösteriyor, Gürcistan’da da aynı durum söz konusu ama daha düşük düzeyde. Sonuç olarak Rusya ve İran’ın bölgedeki etkisi güçleniyor. Bu ülkeler kendilerinin oluşturamadığı imkanlardan yararlanıyorlar.

www.yenicag.info

1.7 K