Zaharova'dan Ukrayna açıklaması

Zaharova, Ukrayna’nın doğusunda 29 Ocak’tan beri artan şiddet olaylara ilişkin açıklama yaptı.

Sputnik’in haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısını düzenledi.

Zaharova, Ukrayna’nın doğusunda 29 Ocak’tan beri artan şiddet olaylarına karşın şunları söyledi:

“Ukrayna ordu güçleri sivillerin yaşadığı alanları bombalayarak Cenevre Sözleşmeleri’ni ihlal ediyor. Donetsk’e yönelik barbarca saldırısının hiçbir haklı sebebi olamaz. Kiev tüm ahlak kurallarını çiğniyor. Bölgede Minsk Anlaşması ile yasaklanan silahlar da kullanıyor.”

‘Bu, modern Avrupa için utançtır’

Batılı ülkelerin herhangi bir eleştiride bulunmadan yıllardır Ukrayna hükümetini korumaya devam ettiğini söyleyen Zaharova, “Bu, modern Avrupa için bir utanç” ifadelerini kullandı.

Bana’ya atıfta bulundu

Batı medyasına da eleştirilerde bulanan Zaharova, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesindeki çocukların durumunu kimsenin önemsiyormuş gibi görünmediğini belirtip “Donbass’ta çocuk yok mu? Halep’teki kız çocuğunun Twitter hesabını tüm dünya takip etti. Tabii, Donbass’taki çocuklar Twitter hesabı açamıyor” ifadelerini kullandı.

Halepli Bana

Esed rejimi ve Şii milisler tarafından kuşatılan, Rus güçleri tarafındna ise haftalarca bombalanan Halep konusunda Türkiye devreye girmiş, İran-Rusya-Türkiye işbirliği ile Halep’ten tahliyeler başlatılmıştı.

İlan edilen ateşkes ve Astana görüşmeleri ile devamı gelen tahliyelerde, şehirden çıkaırlan Bana Alabed, bombalar altında sesini Twitter’dan duyurmuş bir kız çocuğuydu.

Türkiye’ye geldikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşen Alabed için Esed ve Rusya uzun süre “Böyle bir çocuk yok, Twitter’daki hesap fake” yorumlarında bulunmuştu.

Ukrayna’da neler oluyor

Rusya’nın Kırım’ı işgali ve ilhakı ile başlayan süreç, ülkenin doğusundaki Donetsk ve Luhansk gibi bazı şehirlerinde devam ediyor. Hatta Donetsk’te Rus ayrılıkçılar bağımsızlık ilan etmiş ve kendilerine “Halk Cumhuriyeti” ismini vermişti.

Bölgelerde Rusya’nın fonladığı bilinen Rus ayrılıkçılar ile mücadele eden Ukrayna ordusu dün Donetsk’e tanklarla girmişti. Donbass’te yine ülkenin kuzeyinde ve Donetsk’in girişinde bulunan bir kent. Şehrin Ukrayna içinden girişinde bulunduğu için en şiddetli eylemlerin yaşandığı bir bölge.

ABD’nin değişen tavrı

Ayrıca, Obama yönetiminde Ukrayna’daki karışıklıklarla ilgili açıklamalarda Rus ayrılıkçılara ve Rusya’ya vurgu yapılıyordu. Fakat ilk kez tam aksi yönde bir açıklama yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “ABD, Ukrayna’nın doğusunda Avdeyevka ve Yasinovataya bölgesinde şiddetin tırmanmasından derin endişe duyuyor. 28 Ocak’tan itibaren AGİT Özel Gözlem Misyonu, çatışmaların Minsk Anlaşmalarınca yasaklanan ağır topçu ve diğer silahların kullanımı ile çatışmaların şiddetlendiğini bildiriyor” denildi.

Bu açıklamanın Trump yönetiminin yansıması olduğu düşünülüyordu ki BM ise bambaşka bir tavır sergilendi.

ABD’nin BM elçisi “Obama” dönemindeki gibi

ABD’nin yeni BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ocak ayından beri Ukrayna’nın doğusunda artan şiddet olaylarından Rusya’yı sorumlu tuttu ve “Rusya ile iyi ilişkilere sahip olmak isteriz. Ancak Ukrayna’nın doğusundaki durum Rusya’nın faaliyetlerinin bir sonucu. Ukrayna’da aniden yükselen şiddet birçok sivilin yanı sıra altyapıya da zarar verdi. Kriz gittikçe büyüyor. Şiddet eylemlerine bir an önce son verilmeli. Buradaki ilk toplantımda Rusya’yı saldırgan eylemlerinden dolayı kınamak zorunda kalmamın talihsizlik olduğunu düşünüyorum. Rusya ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz ama Ukrayna’nın doğusundaki korkunç durum Rus eylemlerinin açık ve güçlü bir şekilde kınanmasını gerektiriyor” dedi.

Rus elçiden açıklama

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Churkin ise Ukrayna’yı uluslararası toplumun dikkatini çekmek ve yeni ABD yönetiminin desteğini almak için şiddeti tırmandırmakla suçladı.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

741