Zarif: Terör örgütleri, silahlarını ABD’li müttefiklerinden alıyor

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, CNN’e mülakat vardi. Röportajda ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik politikasını ‘hatalı ve yanlış yönlendirilmiş’ olarak niteleyen Zarif, “IŞİD’e, El Nusra’ya, El Kaide’ye bakın. Hiçbirinin İran’la işi yok, onlar sadece ideolojisini değil, silahlarını da ABD’nin müttefiklerinden alıyor” dedi.

CNN’den Fareed Zakaria’ya özel röportaj veren İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD’nin Orta Doğu’daki müttefiklerini terörizmi desteklemekle suçladı.

ZARİF: TERÖRİSTLERİN NEREDEN GELDİĞİNİ BİLİYORUZ

Tahran’ın terörizmi desteklediği yönünde ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı suçlamayı eleştiren Zarif, Trump’ın tutumunu ‘hatalı ve yanlış yönlendirilmiş’ olarak niteleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Teröristlerin nereden geldiğini biliyoruz. Dünya Ticaret Merkezi’ne kimin saldırdığını, hangi ülkelerin vatandaşları olduklarını biliyoruz. Hiçbiri İran’dan gelmiyor. 2001’den beri terörizm olaylarına karışanların hiçbiri İran’dan değildi. Çoğu ABD’nin müttefiklerindendi.”

Zarif sözlerini ” IŞİD’e, El Nusra’ya (yeni adı Fetih el Şam), El Kaide’ye ve diğer terör örgütlerine bakın… Hiçbirinin İran’la işi yok ve hepsi sadece ideolojisini değil aynı zamanda finansal desteğini ve silahlarını kendilerini ABD’nin müttefiki olarak adlandıran ülkelerden alıyor” diye sürdürdü.

‘ABD, NÜKLEER ANLAŞMANIN KENDİ PAYINA DÜŞEN KISMINI HAYATA GEÇİRMEKTE BAŞARISIZ OLDU’

Zarif röportajda ABD’de bir grup senatörün İran’ın nükleer uzlaşıyı ihlal ettiğine yönelik dile getirdikleri iddiaları da reddetti.
Uluslararası Atom Enerjisi’nin (IAEA) İran’ın nükleer programında kısıntıya giderek anlaşmaya uyduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Zarif, “Maalesef aynı açıklamayı ABD için yapamayız” dedi.

Trump’ın Hamburg’da yapılan G20 Zirvesi’nde diğer ülkelere ‘İran ile iş yapmayın’ yönünde yaptığı telkinleri eleştiren Zarif, “ABD anlaşmanın kendi payına düşen kısmını hayata geçirmekte başarısız oldu” dedi.

‘TRUMP, G20’DE DİĞER LİDERLERİN AKLINI ÇELMEYE ÇALIŞTI’

“Trump, Hamburg’daki G20’de İran ile iş yapmamaları için diğer ülkelerin liderlerinin aklını çelmeye çalıştı” diyen Zarif, Trump’ın yaptıklarının nükleer anlaşmanın bir ihlali olduğunu savunarak “ABD anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerine uymalı” diye konuştu.

Röportajda İran’ın Suriye krizi de ele alındı. Sorunun çözümünün atşkesle gelmesi gerektiğini vurgulayan Zarif görüşmelerde ön şart olmaması gerektiğini ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kaderine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini de işaret etti.

Kaynak: sputnik

Yenicag.Info

www.yenicag.info

1.1 K