“Uygulamalı Sanat Örneklerinin Korunması ve Tanıtımına Yardım” Soyal Birlik Başkanı Lale Serdarlı’ya göre, Azerbaycan Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Ajansı’nın mali desteğiyle hayata geçirilen “Zengezur El Sanatları” adlı projenin ilk aşamasında planlanan çalışmalar başarıyla devam etmektedir.
Proje kapsamında, Batı Azerbaycan’ın tarihi mimari anıtlarının ve zengin kültürel mirasının unsurlarını içeren dekoratif ve uygulamalı sanat örneklerinin oluşturulması ve tanıtılması, kardeş Türkiye’de de popüler hale getirilmesi amaçlanmaktadır.
Lala Sardarli’nin basına yaptığı açıklamaya göre, bu sefer kardeş ülkede “Turan Yolu – Zengezur” koleksiyonundan “Benim Erivanım”, “Benim Serdarım”, “Benim Zengezur’um”, “Benim Dereleyez’im”, “Doğunun Sesleri”, “Kader Çarkı” gibi eserler ile birlikte “Şuşa Baharı”, “Gökyüzü Desenleri” ve “İpek Yolu” adlı diğer eserler de ilk kez sergilenecek.
Bu eserlerin tamamı, Azerbaycan Kültür Bakanlığı’nın ilgili komisyonları tarafından sanat eseri olarak değerlendirilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Sardarli ailesi tarafından yaratılan eserler, Azerbaycan kültür tarihinde ilk kez yeni bir metodoloji, yeni bir stil ve formatta üretilmiştir.
“Turan Yolu – Zengezur” koleksiyonundan bazı eserlerin ilk kez Azerbaycan Milli Güzel Sanatlar Müzesi’nde, ardından Bakü Yunus Emre Enstitüsü’nde sergilendiği belirtilmelidir.
Ayrıca, geçen yıl Uygulamalı Sanat Örneklerinin Korunması ve Tanıtımına Yardım Kamu Derneği adına, kardeş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ve Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı danışmanı Sayın Malik Otarbayev’e, ülkelerimiz arasındaki kültürel ilişkilerin gelişimine sağladıkları katkılar için “Turan Yolu – Zengezur” adlı eser hediye edilmiştir. Amaç ayrıca bu ülkelerde Batı Azerbaycan’ın kültürel mirasını büyük Türk dünyasının zengin kültürel mirasının bir parçası olarak tanıtmaktır.
Sivil Toplum Kuruluşlarına Destek Ajansı’nın mali desteğiyle, “Zengezur El Sanatları” adlı proje yakın gelecekte İstanbul’da gerçekleştirilecek ve mesajları bu felsefeye dayanacaktır. Ayrıca, Kamu Derneği Başkanı Lala Sardarli, Azerbaycan Ressamlar Birliği Dekoratif ve Uygulamalı Sanatlar Bölümü Başkanı ve Azerbaycan Halk Sanatçısı Aydın Recebov’un, Azerbaycan’ın Emektar Sanat İşçisi, Sanat Tarihi Doktoru ve Sanat Eleştirmeni Ziyadkhan Aliyev’in, Azerbaycan Sanat Akademisi Profesörü, Sanat Eleştirmeni ve Azerbaycan’ın Emektar Sanatçısı Memmedhuseyn Huseynov’un, Azerbaycan Milli Sanat Müzesi Bilimsel Restorasyon Bölümü Müdürü, Üst Düzey Restoratör Sanatçı ve Azerbaycan’ın Emektar Sanatçısı Natig Safarov’un öneri ve tavsiyelerine bu projenin hazırlanması ve uygulanması sırasında özel önem verildiğini bildirdi. UNESCO’ya bağlı “Yeni Çağ” Dünya Resim Akademisi Heykeltraşlık Bölümü Başkan Yardımcısı ve Azerbaycan Halk Sanatçısı Hanlar Ahmedov ise “Benim Erivanım” adlı eserin yaratılmasına şahsen katıldı.
Birlik Başkanı sözlerini “Her durumda, bu ünlü Azerbaycan kültür ve sanat figürleri, gerçek bir sivil toplum aktivisti olarak projemizin gerçekleşmesine tamamen karşılıksız olarak katılmaktadırlar. Proje lideri olarak bundan gurur duyuyorum. Bu fırsattan yararlanarak, her birine örgütümüz adına sonsuz şükranlarımızı sunar, uzun ömür, sağlıklı bir yaşam, yeni yaratıcı başarılar ve çalışmalarında başarılar dilerim. Onların hayır duaları ve katılımlarıyla gerçekleştirilen bu projemizin de başarıya ulaşacağına inanıyorum.” diye sonlandırdı.