Zeybekci: Yaptırımlar tamamen kaldırılmalı  

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı’nın soru önergesini cevaplayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yumuşama sürecinde olduğunu fakat yaptırımların tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı’nın Türkiye-Rusya ilişkilerine dair verdiği soru önergesini yanıtladı.

Basmacı, Zeybekci’ye, “Rusya ile ekonomik-ticari sorunların çözülmesi için ne tür çalışmalar planlıyorsunuz?”, “Çalışamayan Türk tırlarından dolayı Türk işletmelerinin zararları ne kadardır?”, “Türk personellerinin vize olayı ne zaman çözülecektir?”, “Tarım ürünlerinin Rusya’ya ihracatı konusu niçin hala çözülememektedir?” diye sordu.

‘YAPTIRIMLAR TAMAMEN KALDIRILMALI’

İki ülke ilişkilerinin yumuşama sürecinde Türkiye’ye tur satışları ve charter seferlerinin yeniden başlatılması gibi olumlu gelişmelerin yaşandığını ifade eden Zeybekci, Rus muhataplarıyla gerçekleştirdikleri görüşmelerdeki en önemli konulardan birinin Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların kaldırılması konusu olduğunu belirtti. Bu alanda kısmi olarak atılan adımların yetersiz olduğunu ifade eden Zeybekci, yaptırımların tamamen kaldırılması gerektiğini her görüşmede dile getirdiklerini kaydetti.

‘VİZELERİN KALDIRILMASINA YÖNELİK ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR’

“Karşılıklı yaşanan sorunların çözümünü ve ulaştırma alanında ikili ve sınırsız transit geçiş hakkı kotalarının tekrar yükseltilmesini teminen iki ülke arasında yapılan yüksek katılımlı görüşmeler devam etmektedir. Diğer taraftan vize uygulamalarının karşılıklı olarak kaldırılmasına yönelik Dışişleri Bakanlığımızca da çalışmalar sürdürülmektedir.”

‘İTHALAT YASAĞI DEVAM EDEN ÜRÜN SAYISI 15’E DÜŞMÜŞTÜR’

“Yine, Rusya ülkemizden ithalatını yasakladığı ve daha önce 5 tanesinin yasağını kaldırdığı 25 tarım ürünü içerisindeki 5 ürünün daha ithalatını serbest bırakmıştır. Böylece, ithalat yasağı devam eden toplam ürün sayısı 15’e düşmüştür.”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

628