Zeytin Dalı Harekatı'nda son durum: 11 köy ele geçirildi

TSK ve ÖSO’nun Afrin’deki terör hedeflerine yönelik Zeytin Dalı Harekatı 3. günde devam ediyor. Üç koldan Afrin’e giren TSK ve ÖSO, 11 köyü ele geçirdi.

“Zeytin Dalı Harekatı”nda 3. güne girildi! Harekatın ikinci gününde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı kara birlikleri Afrin tarafına geçti. “Kara harekatı”yla birlikte Özgür Suriye Ordusu güçleri, Türk askerinin desteğiyle Afrin’e giren birlikler güvenlik ilerleme hatları oluşturdu, 11 köy ele geçirildi. Hava bombardımanı ve sınırdaki birliklerden top atışları da devam etti.

OPERASYONUN İKİNCİ GÜNÜNDE KARA HAREKATI BAŞLADI

Operasyonun ikinci gününde “kara harekatı” başladı, savaş uçakları Afrin’de terör örgütü PKK-PYD-YPG ve DAEŞ’e yönelik hedefleri ikinci günde de vurmaya devam etti.

TSK DUYURDU: 32 UÇAKLA 45 HEDEF VURULDU

Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Adana İncirlik’te uçak hareketliliği vardı, Genelkurmay, 32 uçakla 45 hedefin vurulduğunu duyurdu.

KARA HAREKATI GÜLBABA’DAN BAŞLADI

Açıklamadan kısa süre sonra, saaat 11.05’te, kara birlikleri tank ve zırhlı araçlar, sınırdan hareket etti.

Afrin’e geçişlerin büyük bölümü, Kilis’e bağlı Gülbaba köyünden oldu.

ÖSO’YA TÜRK ASKERİ VE TANKLARI DESTEK VERDİ

Özgür Suriye Ordusu güçleri, Afrin içinde ilerlemeye başladı, Türk askerleri, zırhlı araç ve tanklarla ÖSO güçlerine destek verdi. Kara harekatının başlamasıyla bölgedeki çatışmalar da şiddetlendi.

Kara birlikleri ilerlerken, sınırdaki obüs ve toplar da belirtilen hedefleri vurmaya devam etti.

ORG. AKAR, KUVVET KOMUTANLARIYLA HATAY’A GİTTİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanları Hatay’a gitti. Komuta kademesi, Zeytin Dalı Harekatı’na katılan birliklerde denetleme ve inceleme yaptı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Milli İstihbarat Teşkilatı da harekata elektronik ve teknik istihbarat sağlıyor, Afrin kent merkezinden alınan anlık bilgi ve görüntüler, Türk Silahlı Kuvvetleri ile eşgüdümlü olarak, ÖSO birliklerinin koordinasyonunda kullanılıyor.

ROKET ATAR VE FIRTINA OBÜSLERİ TERÖR HEDEFLERİNİ VURDU

Genelkurmay’ın yaptığı açıklamalarda, teröristler ve bunlara ait hedeflerin vurulduğu, sivil kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkatin gösterildiği bir kez daha vurgulandı.

Açıklamanın ardından Hatay Hassa sınırında çok namlulu roket atar ve fırtına obüsleri ile Afrin’deki terör hedeflerine atış yapıldı. ayrıca Azez-Afrin sınırındaki PKK-PYD-YPG ve DAEŞ’e yönelik hedefler de vuruldu.

11 NOKTA ELE GEÇİRİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı’nda terör örgütü PYD/PKK işgalindeki Afrin’de 11 noktayı ele geçirerek güvenli ilerleme hatları oluşturdu.

TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu güçleri, sabah saatlerinde başlayan kara harekatında Afrin’in Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi ile 240. Tepe isimli noktaları ve iki tepeyi daha ele geçirdi.

Böylece harekatın ilk gününde Afrin’in kuzey, kuzeybatı ve batı yönlerinden girilmiş oldu.

ÖSO’DAN KÖYLÜLERE ÇAĞRI: SİZ BİZİM AİLEMİZSİNİZ

ÖSO unsurları Afrin’de ilerledikleri bir bölgede bazı köylülerle bir araya gelerek güvenliklerinin sağlanacağı konusunda güvence verdi.

Muhalifler köylülere harekatın amacının bölgeyi terör örgütü işgalinden kurtarmak olduğunu anlattı. ÖSO tarafından paylaşılan bir videoda, komutanın köylülere, “Siz bizim dostumuz, bizim ailemizsiniz. Buraya, size uygulanan zulme son vermek için geldik. (PYD/PKK) Onlar bizim ortak düşmanımız” dediği görüldü.

CİDDİ BİR DİRENİŞLE KARŞILAŞILMADI

TSK ve ÖSO unsurları ilerledikleri ilk noktalarda ciddi bir direnişle karşılaşmadı. Muhalifler, Raco’nun köylerinde bazı terör örgütü mensuplarını sağ ele geçirdi.

TSK uçakları da gün boyu terör örgütü mevzilerini vurdu. Cinderis beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel sellür köylerinde örgüte ait hedeflerin bombalandığı görüldü.

PYD, SİVİLLERİ HEDEF ALDI: 2 KİŞİ ÖLDÜ

PYD/PKK’nın Tel Rıfat ilçesine bağlı Malikkiye’deki terör yuvaları da Türk jetlerinin ve topçusunun hedefi oldu.

Terör örgütü ise sivilleri doğrudan hedef almaya devam ederek Afrin’den Azez ilçesinin Kelcibrin beldesine saldırdı. Saldırıda 2 sivil hayatını kaybetti.

Öte yandan Afrin’in doğu hattındaki Azez ilçesinde ÖSO güçlerinin yoğun hazırlıklar içinde olduğu görüldü.

Zeytin Dalı Harekatı’nın kara unsurlarının Afrin’e yeni saldırılarla farklı yönlerden de girerek gelişmesi bekleniyor.

TÜRKİYE’NİN MEŞRU MÜDAFAA HAKKI

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, harekatın Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

SAVAŞ UÇAKLARI HAVADAN VURUYOR

Türk savaş uçakları da hedefleri vurmaya devam ediyor. Hatay semalarında sesleri duyulan Türk savaş uçakları sabah saatlerinde Afrin’deki terör hedeflerini vurdu. Bölgeden yükselen yoğun dumanlar sınır mahallelerinden de görülürken, şiddetli patlama sesleri de duyuldu.

“SİVİLLER KALKAN OLMAYA ZORLANIYOR”

Askeri kaynaklar, harekatın Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak sürdüğünü belirtti. Kaynaklara göre ana hedeflerden biri de DAEŞ’in temizlenmesi. Sivillerin kalkan olmaya zorlandığı da belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Suriye’ye komşu ülkelere bilgilendirme yapılacağını duyurdu.

SEVKİYAT DEVAM EDİYOR

Harekat kapsamında çeşitli birliklerden Kilis’e tank ve zırhlı personel taşıyıcı sevkiyatı devam ediyor.

Kilis-İslahiye-Hatay hudut hattı istikametine yönlendirilen ve çoğunluğu tanklardan oluşan askeri araçlar, sınırda belirlenen bölgelere konuşlandırıldı. Tankların namluları ise Suriye’ye çevrildi.

Hatay’daki sınır birliklerinden Afrin’deki PYD/PKK hedeflerine yönelik gece boyu çok sayıda obüs ve top atışı yapıldı. Bölgedeki patlama sesleri, sınır mahallelerinden de duyuldu.

AFRİN NEDEN ÖNEMLİ?

Afrin, Esad rejiminin Temmuz 2012’de çatışmaksızın PYD/PKK’ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis’in merkezi ve Hatay’ın önemli bölümü Afrin’deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt uzun yıllardır Amanos Dağları’nı Suriye’den Türkiye’ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye’nin kuzeybatısından Akdeniz’e çıkmak için de Afrin’e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor. Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65’i örgütün işgali altında bulunuyor.

www.yenicag.info

1.1 K