Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik krizi Yeniçağ.Ru’ya değerlendiren siyaset uzmanı Elhan Şahinoğlu’nun sözlerine göre, Avrupa’nın Türkiye’ye yönelik tutumu hiçbir zaman samimi olmamıştır:
“İlişkiler iyice kötüleşti. Erdoğan’ın iktidara geldiği 2000 yıllarının başında Avrupa’nın ona karşı bir sempatisi vardı. Erdoğan da Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne entegrasyonunu hızlandırmak için ciddi adımlar attı. Ancak sonra bazı Avrupa devletleri Erdoğan’ı eleştirmeye başladı ve durum bu noktaya kadar ulaştı.”
Avrupa devletlerinde yaklaşık 5 milyon Türk vatandaşın yaşadığını, onların çoğunluğunin çifte (ikili) vatandaşlığının olduğunu hatırlatan Şahinoğlu onların da referanduma katılacaklarını belirtti:
“Türk politikacıların genel seçim kampanyalarının bir kısmını Avrupa’da gerçekleştirmek gibi bir tecrübesi vardır. Bu normal bir prosedür olsa bile, Avrupa devletlerinin yarattıkları engel onların Erdoğan’a yönelik tutumlarının çok değiştiğini gösteriyor.
Erdoğan’ın Berlin’deki mitinge video bağlantı ile katılmasına bile izin verilmese de, ayni gün terör örgütü PKK’ya miting düzenlemeye de, örgüt liderinin video bağlantısına da izin verilmişti. Tüm bunlar Avrupa’nın çifte standartlara dayanmasının göstergesidir. Onlar PKK taraftarlarına mali yardımda bulunuyorlardı, şimdi ise Avrupa Gülen taraftarlarının sığınağına çevrilmiştir. İki bakanın ülkeye girişinin engellenmesi Viyana Sözleşmesi’ne aykırıdır. Danimarka da aynı tavrı sergileme hazırlığındadır.”
Uzmanın sözlerine göre, Ankara ile Amsterdam arasındaki gerginliğin tırmanmasında Hollanda’da geçirilecek genel seçim faktörünün etkisi büyük:
“Hollanda’nın iktidardaki siyasi gücü bu tür hereketlerle seçmenin oyunu kazanmaya, rakiplerini zayıflatmağa çalışıyor. Başka yönden, Erdoğan da bu durumda 16 Nisan refarandumuna yönelik mevkilerini daha da güclendirmektedir. Yani Türkiye vatandaşının Anayasa değişikliğinden beklentisi artmaktadır.
Avrupa Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı. Ayni zamanda, Ankara da artık Avrupa Birliği’ne katılmaya can atmıyor.”
Tr.Yeniçağ.Az
www.yenicag.info