Obama’nın Rakka planının rafa kaldırılması, Rusya için ne anlama geliyor?

Geçtiğimiz perşembe günü Washington Post’ta yayımlanan bir değerlendirmede, Rakka’nın ele geçirilmesi için Obama ekibinin oluşturduğu planın Trump yönetimi tarafından rafa kaldırıldığı ileri sürülmüştü.

Rus savunma uzmanları, Trump yönetiminin neden böyle bir karar verdiğini ve bu kararın ne anlama geldiğini yorumladı.

Washington Post gazetesi geçtiğimiz perşembe günü bir değerlendirme yayımlayarak, Rakka’nın ele geçirilmesi için eski ABD Başkanı Obama’nın ekibinin üzerinde haftalarca çalıştığı bir plan hazırladığı ve Trump yönetimine sunduğu, yeni ABD Başkanı Trump ve ekibinin ise bu planı rafa kaldırdığı ileri sürülmüştü.
Bahsedilen değişiklik, Trump yönetiminin Obama’nın Rakka planını fazla maliyetli ve riskli bulmasıyla ilgili olduğu belirtilmişti ve Trump’ın önünde birden çok seçenek olduğu hatırlatılmıştı.

HALEP MODELİ ÖNE ÇIKIYOR

Trump’ın yeni Savunma Bakanı James Mattis’e “kendisine birden çok seçenek sunması” yönündeki talimatın ne anlama geldiğini Rus savunma uzmanı Vladimir Evseev yorumladı. Evseev, ABD’nin nihai planının kente yönelik bir taaruz olmayacağı, Halep’in kurtarılmasında Rusya ve Suriye’nin izlediği stratejiye benzer şekilde, teröristlerin kente girişinin bloke edilmesini içereceğini belirtti.

“Washington Suriye’deki tercihlerini gözden geçirerek Rusya’yla daha fazla işbirliğine gidebilir” diye Evseev, muhtemel seçeneklerden birisinin, IŞİD’in ‘başkenti’ olarak kabul edilen Rakka’nın kuşatılması olduğunu söyledi.

DSG Sözcüsü Talal Sülo: Rakka operasyonunun 3. aşaması yakında başlıyor

Rus basınına konuşan Evseev, “Trump’ın Rakka konusundaki kararları, sahadaki duruma ilişkin Obama’nın kavrayışının yetersiz kaldığını farketmiş olduğu anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Evseev ayrıca, Kürtlerin Rakka’ya ihtiyaç duymadıklarını düşünmelerinden dolayı, şehri geri almaya yönelik bir planlarının olmadığını belirterek, kuzey bölgeleri için durumun böyle olmadığını ifade etti. Rusya ve ABD’nin ortak bir operasyon merkezi oluşturmaları ve birlikte hava operasyonları düzenlemelerinin, terörizme karşı savaşta bir dönüm noktası olabileceğini belirten Evseev, “Bu yaklaşım, Rakka’nın Suriye Kürtleri ve Suriye Ordusu’nun çabalarıyla kuşatılmasını sağlayabilecektir” dedi.

‘ABD — TÜRKİYE İLİŞKİLERİ ESKİYE DÖNEMEYEBİLİR’

Bu ihtimalin, Trump’ın Türkiye’yle yeniden anlaşmasını mümkün kılabileceği, Suriye Kürtlerine destek sağlandığı oranda Ankara’yla ilişkilerin eski düzeyine dönmesinin imkansız olduğu vurgulandı.

Benzer bir görüş, Rus askeri uzman Ivan Konovalov tarafından da dile getirildi. Konovalov, ABD yönetiminin önündeki tek seçeneğin, Suriye’de Rusya ve Şam ile işbirliği olduğunun altını çizdi.

Suriye Ordusu’nun Palmira’yla başlayan, Deyr ez-Zor ile süren ve Rakka’ya uzanan taaruzunun tek seçenek olduğunu belirten Konovalov, bunun Trump için anlamının, Suriye ve Rusya ile işbirliği yapmak olduğunu söyledi.

MOSKOVA ABD’DEN PRATİK ADIMLAR BEKLİYOR

Diğer yandan, Rusya parlementosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi İgor Morozov, Rus basınına verdiği demeçte, Moskova’nın işbirliğini geliştirmek üzere ABD’nin pratik adımlar atmasını beklediğini ileri sürdü. Morozov, Trump’ın ABD için fazla maliyetli bir operasyona girişmeyi istemediğini belirtti.

kaynak: Sputnik

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

750