“Ermenistan’ın Avrupa Birliği ve KGAÖ’den çıkması Rusya’nın yararınadır”.
Bunu Ermenistan’da düzenlenen erken parlamento seçimlerinden sonraki durumu Yeni Çağ Azerbaycan‘a değerlendiren Kazak uzman Sultanbek Sultangaliyev söyledi.
– Ermenistan’ın yeni hükümetinin yüzünü Batı’ya çevireceği veya Rusya’ya sadık kalacağı yönünde ortak bir fikir yok. Sizce Paşinyan Ermenistan’ı hangi yöne çekecek?
– Belli ki Paşinyan Kremlin’i manüpüle etmeye çalışacak. Bu durumda Paşinyan’ın Ermenistanı, Avrasya Birliği ve KGAÖ için Troya atına dönüşmüş durumda. Paşinyan bu örgütlerden çıkmayacak. Onun amacı bu ittifaklar arasında anlaşmazlık ve bölücülük tohumları ekmek. Kazakistan ve Belarus onun bu girişimlerine zorla dayanıyor. Açıkçası, Rusya bu örgütlerde en önemli söz sahibi, ama Nazarbayev ve Lokaşenko Ermenistan’ı KGAÖ’den çıkarmayı istese Putin’in mevkidaşlarına karşı çıkması zor olacaktır.
Rusya din kardeşliği ve Ermeni diyasporunu düşünerek Ermenistan’ı sıkıca tutuyor. Aynı zamanda Rusya, Azerbaycan’ın ona karşı tutumundan da endişe duyuyor. Azerbaycan bu örgütlere katılacak mı? Peki bu durumda Ermenistan en azından gözlemci olarak örgütlerde kalabilecek mi? Moskova’nın bir garantisi yok. O yüzden de Rusya’ya göre Kafkasya’da kötü bir ortağın olması hiç ortağın olmamasından iyidir.
– Ermenistan’ın yüzünü Batı’ya dönmesi Karabağ sorununu nasıl etkileyecek?
– Büyük bir ihtimalle iyi yönde etkileyecek. O zaman BMGK’nın Karabağ’la ilgili kararnamelerinin gereğinin yapılması için Ermenistan’a baskı yapmak mümkün olacak. Rusya kendi seçimini yapmak zorunda: Ya Bakü, ya da Erivan. Üçüncü bir seçenek yok.
– Ermenistan yönetimi Azerbaycan’la ilişkileri yüzünden Kazakistan ve Belarus’a şanataj yapıyor. Nazarbayev ve Lukaşenko Ermeni medyasının hedefinde. Ermenistan’ın üyeliği Avrasya Birliği ve KGAÖ’ne ne veriyor? Aynı zamanda bu ittifaklar Azerbaycan’ın katılmamasıyla neleri kaybediyor?
– Kazaklar, Kırgızlar ve Belaruslar Ermenistan’ın bu ittifaklardan çıkmasına üzülmeyecekler. Bence Ermenistan’ın bu kurumlara üye olması kurucuların bir yanlışıydı. Kremlin’in, Türklerle dostluğun Kafkasya’da Hrıstiyanları desteklemekden çok daha önemli olduğunu ne zaman anlayacağı belli değil. Azerbaycan’ın bu bölgesel örgütlere katılması bizim ülkelerimizin yararına olacaktır. Bu adım ayrıca Azerbaycan ve Kazakistan’ın yanı sıra Rusya’yla da hızla yakınlaşan Türkiye için bir sinyal olacak. Türk devletleriyle Rusya ittifakı uluslararası dengeleri değişebilir.
Kafkas Ömerov
www.yenicag.info