Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan ile barış anlaşmasının imzalanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Bakan Bayramov`un açıklamalarından öne çıkan başlıklar;
İhtilaf sonrası dönemde ana yönlerden biri, barış anlaşmasıyla ilgili süreçtir. Bu süreç yoğun olsa da daha sonra Ermeni tarafının müzakereleri boykot etmesi nedeniyle yaklaşık 6 ay kadar ara verilmişti.
Nihayet mayıs ayında Washington’da uluslararası arabulucuların doğrudan katılımıyla bir görüşme yapıldı. İki ülkenin ilgili heyetleri arasında görüşmeler gerçekleştirildi. Daha sonra bu süreç liderler düzeyinde devam ettirildi, mayıs ayında birkaç görüşme oldu. Ermeni heyeti ile doğrudan barış anlaşmasına ilişkin müzakereler Moskova’da bir günlük bir aşamada gerçekleşti. Yakın zamanda Washington’da yeni bir görüşmenin yapılması planlanıyor. Biliyorsunuz ki barış anlaşması müzakerelerinin başlaması Azerbaycan tarafının girişimidir, temel ilkeler Azerbaycan tarafından açıklanmış ve ilk barış anlaşması taslağı Azerbaycan tarafından sunulmuştur. Uluslararası hukuk ve ilkelere uygun olarak barışın sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Barış anlaşması ve devletlerarası ilişkilerin normalleşmesine ilişkin anlaşma hazırlanmalı ve imzalanmalıdır. Bu sürecin ne kadar süreceğini tahmin etmek mümkün değil.
“Ermenistan’ın askerlerimizi esir tutması, varılan mutabakata göre güven inşasına yeni bir darbedir”
Söz konusu askerler Ermenistan tarafından gözaltına alınarak haklarında soruşturma başlatılmış. Hatta askerlerden birinin 11 buçuk yıl hapis cezasına çarptırılması kararı alınmış. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Ermeni tarafıyla ikili görüşmelerimizde, aynı zamanda uluslararası arabulucularla ve diğer devletlerin temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde herkesin dikkatini bu konuya çektik. Bu olayın tamamen daha önceki anlaşmaların ihlali olarak değerlendirilmesi ve Ermenistan’a bu yönde baskı yapılması gerektiğini gündeme getirdik. Çünkü bildiğiniz üzere, son dönemlerde iki ülke arasında, sınır hattını yanlışlıkla geçen askerlerin iade edilmesi gerektiğine dair bir anlaşma vardı ve bu, taraflar arasında güven artırıcı adım olarak değerlendirilebilir. Bu anlaşmaya göre Azerbaycan tarafı 10’dan fazla Ermeni askeri ve sivili iade etmiştir. Ermenistan’ın attığı adımın, varılan mutabakat doğrultusunda güven inşasına yeni bir darbe olduğunu düşünüyoruz. Bunun çok yanlış bir gelişme, çok tehlikeli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Biz bu yöndeki çabalarımızı sürdüreceğiz.
Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleştirilmesi için farklı taraflar var ve bu farklı tarafların farklı çıkarları ve davranışları olabilir. Ne yazık ki bütün tarafların yaklaşımlarının bu barış sürecini ilerletmeye ve iki ülke arasında bir an önce anlaşma sağlanmasına hizmet etmediğini de görüyoruz. Onlara derhal eşdeğer cevaplar veriliyor. Azerbaycan tarafı gündemine bağlı ve tabii ki bu ve diğer tarafların adımları ne olursa olsun, biz Azerbaycan’ın devlet çıkarlarına, uluslararası hukukun norm ve ilkelerine uygun bir biçimde politikamızı sürdüreceğiz.
“İran tarafından diplomatik misyonumuzun yeniden faaliyete başlamasına ilişkin birkaç kez talep geldi”
Ocak 2023’te Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine karşı gerçekleştirilen terör olayının soruşturulması konusunda Azerbaycan tarafının beklentileri var ve biz bunu İran tarafına net bir şekilde ilettik.
Soruşturmanın bir an önce tamamlanmasını ve olayın faillerinin, azmettiricilerinin cezalandırılmasını bekliyoruz. İran tarafının verdiği bilgiye göre, soruşturma hala devam ediyor ve somut sonuçlar hakkında konuşmak için henüz çok erken.
Bu olayın iki ülke ilişkilerini çok olumsuz etkileyen bir faktör olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda İran tarafından diplomatik misyonumuzun yeniden faaliyete başlamasına ilişkin birkaç kez talep geldi. Ancak tabii ki bu konular birbirine bağlı ve Azerbaycan tarafı, suçluların, azmettiricilerin adalete teslim edileceğinden ve en ağır şekilde cezalandırılacağından emin olmalıdır. Bununla ilgili tüm garantiler Azerbaycan tarafına sözle değil icraatta verilmelidir.
www.yenicag.info