İnsanlar için bir nesneye bakarak ya da dokunarak tanımlamak oldukça kolay. Ancak, iş makinelere geldiğinde işler biraz daha karmaşık bir hal alıyor. Ancak, MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı, robotları da gördüklerini ve dokunduklarını tanımlayabilen bir hale getiriyor.
KUKA isimli bir robot kol kullanan ekip bu kola GelSight isimli bir dokunsal sensör ekledi. GelSight tarafından toplanan bilgiler yapay zeka ile destekleniyor. Bu sayede robot görsel ve dokunsal bilgiler arasındaki ilişkiyi öğrenebiliyor.
Yapay zeka ile robota dokunduğu nesnelerin nasıl tanımlayacağı öğretiliyor. Bunun için ekip kumaş, el eşyası ve çeşitli el aletlerinin de arasında olduğu 200 nesneden 12 bin video kaydetti. Videolar durağan görüntülere bölündü ve bu veri setini dokunsal ve görsel verilere bağlamak için yapay zeka kullanıldı.
Yapılan çalışmalar şimdilik yalnızca kontrollü ortamda devam ediyor. Bir sonraki adım ise robotun farklı ayarlarda çalışması için daha büyük bir veri seti oluşturmak olacak.
Proje ekibinden Yunzhu Li de konuyla ilgili açıklama yaptı. Robotun düz bir yüzeye ya da keskin bir kenara dokunma hissi hayal edebildiğini söyleyen Li, robotun çevre ile etkileşimi sadece dokunsal duyulardan tahmin edebildiğini söyledi.
www.yenicag.info