Azerbaycan-Türkiye-Pakistan ittifakı güçleniyor - YORUM

Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye Dışişleri Bakanları, 13 Ocak`ta İslamabad`da bir araya geldiler. Bu, 3 devletin Dışişleri Bakanlarının 2. görüşmesiydi. Toplantının ardından İslamabad Deklarasyonu imzalandı.

İslamabad görüşmesinden hangi sonuçlar çıktı?

Deklarasyonda Pakistan, Türkiye ve Azerbaycan`ın Müslümanlara yönelik İslamofobiye karşı oldukları belirtildi. Bu madde her 3 devlet için de önemlidir. Türkiye, farklı ülkelerde, İsrail ve Myanmar da dahil Avrupa ülkelerinde Müslümanlara karşı baskıları eleştiriyor. Azerbaycan`la Ermenistan arasındaki savaştan sonra işgalden kurtarılan bölgelerde camilerin tahrip edildiği, yıkıldığı belli oldu. Azerbaycan, Müslüman ülkelerin bunu kınamasını istiyor. Pakistan ise Keşmir bölgesinde Hindistan`ın yerel Müslümanlara karşı baskı politikasını kınıyor. Bu nedenle Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye Dışişleri Bakanları, dünyanın farklı yerlerinde Müslüman topluluklarına karşı insan hakları ihlalleri ve insanlık dışı cinayetler hakkında rahatsızlıklarını dile getirdiler.

Görüşmede, Pakistan ve Türkiye Dışişleri Bakanları bir kez daha Azerbaycan`ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ifade ettiler, Ankara ve İslamabad`ın işgalden kurtarılmış bölgelerin yeniden inşasına katılacaklarını belirttiler. 3 ülke arasında karşılıklı yatırımlar da artacak. Pakistan ve Azerbaycan tarafından Türkiye`nin Akdeniz ve Kıbrıs politikasının desteklendiği de vurgulandı. Aynı zamanda, Azerbaycan ve Türkiye de Pakistan`ın Keşmir siyasetini desteklediklerini belirttiler. Deklarasyonda Cammu Keşmir münakaşasının BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde barış yolu ile çözüme kavuşturulması gerektiğinin altı çizildi.

Türkiye ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları, Pakistan’ın Afganistan’daki barış sürecine katkılarını desteklediklerini dile getirdi. Dışişleri Bakanları İslamabad`da görüştüğü sırada Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Afganistan`da büyükelçilik tesis edilmesi hakkında kararname imzaladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı, 10 yıl sonra ilk defa Pakistan`a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Son ziyaret 2010`da yapılmıştı.

Azerbaycan, Pakistan ve Türkiye arasında ittifak güçleniyor. Bu ittifakın güçlenmesi Azerbaycan`ın çıkarlarına uygundur. Türkiye ile birlikte Pakistan da Ermenistan`la savaşta Azerbaycan`a büyük destek verdi. Bu nedenle Azerbaycan hakimiyeti, siyasiler və toplum, Pakistan ve bu ülkenin vatandaşlarına sempati duyuyorlar.

Pakistan, Azerbaycan`la müttefikliği güçlendirmek istiyor. İslamabad`daki görüşmeden önce Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Azerbaycan Pakistan`ın ezeli dostu ve müttefikidir.” ifadeleri kullanılmıştı.

Pakistan, işgalci devletle savaşta Azerbaycan`ı destekledi. Aynı zamanda Azerbaycan da Keşmir konusunda Pakistan`dan yana tutum sergiliyor. İslamabad, Azerbaycan`ın Keşmir tutumundan hoşnutluk duyuyor. Azerbaycan, İslam İşbirliği Teşkilatı Cammu Keşmir Temas Grubu üyesidir. Azerbaycan da diğer müslüman ülkeleri gibi Keşmir sorununun BM kararları doğrultusunda çözümüne destek veriyor.

Azerbaycan`la Pakistan arasında siyasi ilişkilerin üst düzeyde olmasına rağmen askeri ve ekonomik ilişkiler yüksek seviyede değil. Azerbaycan Pakistan`dan büyük miktarda askeri teçhizat almadı. Fakat Azerbaycan`ın Pakistan`dan askeri uçak alacağı haberleri yayılmıştı.

Azerbaycan 1991`de bağımsızlığını ilan ettiği zaman Pakistan Azerbaycan`a mali destek ayırmıştı. O dönemde Azerbaycan yoksul ülkeydi. Aradan 30 yıl geçtikten sonra Azerbaycan, petrol ve doğal gaz satışından milyarlarca dolar gelir elde etti. Bu nedenle şu anda Azerbaycan`ın Pakistan`a yatırım yapmasına büyük ihtiyaç var.

Azerbaycan, Pakistan`la çok yakın ilişkileri olmasına rağmen Hindistan`la da ilişkilerine önem veriyor. Hindistan Azerbaycan`ın toprak bütünlüğünü desteklediği gibi Azerbaycan da Hindistan`ın toprak bütünlüğünü destekliyor ve bu ülke ile sık ekonomik ilişkilere sahip. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 1 milyar dolar. Türkiye`nin de Hindistan`la ilişkilerinde bir sorun yok. Yani Azerbaycan-Pakistan ve Türkiye-Azerbaycan-Pakistan ittifakı Hindistan`a karşı değil.

Atlas Araştırmalar Merkezi

Çeviri: Agil Bekir

www.yenicag.info

966