Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) için açık eksiltme ihalesi bugün gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini 3,48 dolar sent/kilovatsaat ile en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler-Kalyon ortak girişim grubu kazandı
Enerji Bakanlığı’nın, Türkiye’de kurulu rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak olan ve yatırım tutarı 1 milyar dolar olarak hesaplanan 1,000 megawatt (MW) gücünde rüzgar santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesi sonuçlandı
KALYON ORTAKLIĞI EN DÜŞÜK TEKLİFİ VERDİ
Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini en düşük teklif veren 3.48 dolar sent/KWH ile Siemens Türkerler Kalyon OGG kazandı.
ÖNCE 3 KONSORSİYUM ELENDİ
İhalede, ilk olarak en düşük teklifi veren 5 teklif sahibini belirlemek amacıyla mali teklif zarfları açıldı. GE – Fina Holding’in mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 5,48 dolar/cent, Siemens – Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumunun zarf teklifi kilovatsaat başına 4,19 dolar/cent olurken, Nordex – İklim Elektrik Yatırım – MKS Marmara – Zorlu Enerji’nin teklifi kilovatsaat başı 5,20 dolar/cent oldu.
Enercon – Dafne Enerji (Polat Enerji) – Limak Enerji’nin mali zarf teklifi kilovatsaat başına 5,72 dolar/cent, Goldwind – Akfen Holding – Beyçelik konsorsiyumunun teklifi kilovatsaat başına 5,98 dolar/cent oldu.
Vestas – Enerjisa’nın mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 6,33 dolar/cent teklifi çıkarken, MingYang – İlk İnşaat’ın kilovatsaat başına 5,49 dolar/cent ve Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri – IC İçtaş Enerji’nin kilovatsaat başı teklifi ise 5,27 dolar/cent oldu.
Mali zarflardan çıkan tekliflerin en düşükten yükseğe göre sıralandıktan sonra, en yüksel teklif sahibi Vestas – Enerjisa, Goldwind – Akfen Holding – Beyçelik ve Enercon – Dafne Enerji (Polat Enerji) – Limak Enerji konsorsiyumları ihaleden elendi.
AÇIK EKSİLTME 5 KONSORSİYUM İLE BAŞLADI
Böylece, ihalede en düşük teklif veren 5 konsorsiyum ile açık eksiltmeye geçildi ve açık eksiltme aralığı 0,01 dolar/cent olarak belirlendi.
Açık eksiltmenin ilk turunda MingYang – İlk İnşaat konsorsiyumu kilovatsaat başına 4,18 dolar/cent teklif vermesinin ardından, GE- Fina Holding ve Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri – IC İçtaş Enerji konsorsiyumları ihaleden çekildi.
Nordex – İklim Elektrik Yatırım – MKS Marmara – Zorlu Enerji kilovatsaat başına 4,17 dolar/cent teklif verirken, Siemens – Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumunun kilovatsaat başı teklifi 4,16 dolar/cent oldu.
Açık eksiltmenin ikinci turunda, MingYang – İlk İnşaat konsorsiyumu kilovatsaat başına 4,15 dolar/cent, Nordex – İklim Elektrik Yatırım – MKS Marmara – Zorlu Enerji 4,14 dolar/cent ve Siemens – Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumu ise kilovatsaat başına 4,13 dolar/cent teklif verdi.
ÜÇÜNCÜ TURDA İKİ KONSORSİYUM KALDI
Açık eksiltmenin üçüncü turunda, MingYang – İlk İnşaat kilovatsaat başına 4,12 kilovatsaat teklif vermesinin ardından, Nordex – İklim Elektrik Yatırım – MKS Marmara – Zorlu Enerji ihaleden çekilme kararı aldı.
Açık eksiltmenin üçüncü turunda Siemens – Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumu 4,10 dolar/cent teklif verdi.
MİNGYANG- MİNGYANG- İLK İNŞAAT 11 KEZ MOLA ALDI
İki konsorsiyum arasındaki ilk tur olan açık eksiltmenin dördüncü turunda, MingYang – İlk İnşaat konsorsiyumu kilovatsaat başına 4,09 dolar/cent ile başlarken, Siemens – Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumunun kilovatsaat başı teklifi 4,07 dolar/cent oldu.
Bu turdan sonra açık eksiltme 30. tura kadar devam etti. Çinli Mingyang ve İlk İnşaat’ın oluşturduğu konsorsiyum ihale boyunca 11 kez mola alırken, Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu hiç mola kullanmadı.
Açık eksiltmenin 29. turunda Siemens – Türkerler – Kalyon Enerji konsorsiyumunun kilovatsaat başına 3,49 dolar/cent teklif vermesinin ardından, Mingyang – İlk İnşaat konsorsiyumu 30. turda mola aldı ve molanın ardından ihaleden çekildiğini açıkladı.
“TÜRKERLER HOLDİNG OLARAK GURURLUYUZ”
Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker ihale sonrasında yaptığı açıklamada “Türkiye’yi enerjide, çok daha güçlü, yeni bir boyuta taşıyacak projeyi hayata geçirme fırsatını kazanmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Kazım Türker, “Türkerler Holding olarak Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcısı olmak istiyoruz. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye’de ilk defa yerli türbin üretimi yapacağız. Öte yandan Türkerler Holding olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliğine tüm Türkiye’de bu yıl gerçekleştireceğimiz yeni istihdamlarla öncülük etmenin gururunu yaşıyoruz. Buna ek olarak bugün sonuçlanan 1 milyar dolarlık bu ihalede Türk ekonomisine duyulan güveni de görmüş olduk. Bu da bizim için ayrı bir gurur vesilesi olacaktır.” dedi
KİMLER TEKLİF VERMİŞTİ?
Vestas (Danimarka) – Enerjisa
Siemens (Almanya) – Türkerler- Kalyon
Enercon (Almanya) – Polat Enerji – Limak Enerji
Nordex (Almanya) – İklim El.- MKS Marmara – Zorlu Enerji
Senvion Rüzgar (Almanya) – IC İçtaş Enerji
Goldwind (Çin) – Akfen Holding – Beyçelik
GE (Amerika) – Fina Enerji
MingYang (Çin) – İlk İnşaat
PROJENİN UYGULANACAĞI 5 BÖLGE İSE ŞÖYLE;
Kayseri – Niğde
Sivas
Edirne – Kırklareli – Tekirdağ
Ankara – Çankırı – Kırıkkale
Bilecik – Kütahya – Eskişehir
İLK DEFA TEKNOLOJİ ÜRETİMİ
YEKA’larda kurulacak olan yerli rüzgar türbinlerinin üretileceği fabrika, tek vardiyada en az 150 adet/yıl veya 400 MW/yıl rüzgar türbini üretim kapasitesine sahip olacak. Yerli RES’lerin işletmeye girmesiyle birlikte her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanıyor olacak.
Güneşte 1000 MW ile dünyanın en büyük fotovoltaik güneş enerjisi üretim alanı projesini hayata geçiren Türkiye, rüzgarda da 1000 MW ile dünyada bu alandaki en büyük projelerden birisine imza atmış olacak. Fabrika ile RES’lerin kurulumu ve işletilmesi, AR-GE faaliyetleri dikkate alındığında, rüzgar YEKA’sı yaklaşık 3750 kişilik bir istihdam sağlayacak. Yarışmayı kazanacak firma 5 bölgeden her birinde en az 50 MW’lık bir rüzgar gücü kurmak şartı ile toplamda 1000 MW’lık bir kurulu gücü hizmete alacak.
300 İLA 450 YERLİ RÜZGAR TÜRBİNİ ÜRETİLECEK
Rüzgar YEKA’sı yarışmasını kazanacak firma, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapmış olacak. Kilovatsaat başı tavan fiyatın 7 dolar/centten başlayacağı ihaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını şart olmak üzere 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2,3 megavat gücünde olmak üzere 300 ila 450 yerli rüzgar türbini üretilecek.
30 YIL OLACAK
Konsorsiyum, kanat, Jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak. Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80’i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. Fabrikanın kurulum süresi, sözleşme imzalama tarihinden itibaren 21 ay, projenin lisans süresi 30 yıl olacak.
Kaynak: sabah
Yenicag.Info
www.yenicag.info